Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές - Σήμερα στις 10 το ντιμπέιτ μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

Newsroom
Μοιράσου το
Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές - Σήμερα στις 10 το ντιμπέιτ μεταξύ Μακρόν και Λεπέν
Το ντιμπέιτ των δύο υποψφίων θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 ώρα Ελλάδας.

Με τα κομματικά επιτελεία να έχουν επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τους Μακρόν και Λεπέν να ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους, ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τη μια και μοναδική τηλεοπτική συζήτηση (débat) των δυο υποψηφίων που θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη συζήτηση, που θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 ώρα Ελλάδας, θα συντονίσουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό. Εξαιρετικά προσεκτική ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%. Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά την αγοραστική δύναμη και τη διαφαινόμενη εξασθένησή της. Πρώτη θα λάβει τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α.

Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου θα λάβει χώρα η συζήτηση, θα υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους θα υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση θα είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι θα είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του TF1.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία - εκλογές: Σταθερά πρώτος ο Μακρόν - Διαφορά ασφαλείας από τη Λεπέν

Γαλλικές εκλογές: Μία εβδομάδα πριν τον 2ο γύρο, η Λεπέν ερευνάται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων