Υεμένη: Οι Χούθι συμφώνησαν να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υεμένη: Οι Χούθι συμφώνησαν να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά
Εξαιτίας της παρατεταμένης σύγκρουσης εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Υεμένη, ενώ οι νεκροί εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μέρος της Υεμένης, δεσμεύθηκαν να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά στο πλαίσιο ενός «σχεδίου δράσης» που υπέγραψαν με τον ΟΗΕ, την ώρα που στην εμπόλεμη χώρα έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια με τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τους σιίτες αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά σε αυτό τον πόλεμο, που σπαράσσει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Οι Χούθι υπέγραψαν ένα σχέδιο δράσης με τον ΟΗΕ για τον τερματισμό και την πρόληψη της στρατολόγησης και της χρήσης παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του χθες Δευτέρα ο ΟΗΕ.

Η συμφωνία αυτή έχει επίσης στόχο να εμποδίσει «τον φόνο και τον ακρωτηριασμό παιδιών, τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων καθώς και άλλες σοβαρές παραβιάσεις», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το σχέδιο δράσης υπεγράφη κατά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Απριλίου, την πρώτη ημέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Η νέα αυτή δέσμευση των Χούθι είναι ένα θετικό και ενθαρρυντικό βήμα», δήλωσε η Βιρτζίνια Γκάμπα εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών σε εμπόλεμες χώρες.

«Το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών στην Υεμένη», σημείωσε.

Οι Χούθι ελέγχουν το βορειοδυτικό τμήμα της Υεμένης όπως και την πρωτεύουσα Σαναά, την οποία κατέλαβαν το 2014.

Από το 2015, οπότε στη χώρα επεμβαίνει στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις, ο ΟΗΕ εκτιμά σε περισσότερα από 10.200 τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί. Εξάλλου σχεδόν 3.500 άλλα έχουν στρατολογηθεί ή χρησιμοποιηθεί από την αρχή του πολέμου.

Εξαιτίας της παρατεταμένης σύγκρουσης εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Υεμένη, ενώ οι νεκροί εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, μεταξύ του οποίου και παιδιά, υποφέρει από οξεία πείνα και απειλείται από λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider