Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ - Αναμένεται νέα μεγάλη ρωσική επίθεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ - Αναμένεται νέα μεγάλη ρωσική επίθεση
Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Μικολάιβ, μια πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Τελευταία ενημέρωση: 10:59

Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Μικολάιβ, μια πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές.

Σε ετοιμότητα για μεγάλη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται οι αρχές της χώρας, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι λέει ψέματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τον πόλεμο.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι διάδρομοι αυτοί περιλαμβάνουν και έναν για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα την Μαριούπολη, διευκρίνισε η ίδια.

10 νεκροί και 11 τραυματίες στα πλήγματα του Σαββάτου στο Χάρκοβο

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές» στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν, Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και «ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες», ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού στρατού.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Θέατρο συνεχών μαχών μεταξύ δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, δεν έχει πέσει μέχρι τώρα στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζεται για αεροδιακομιδή τραυματιών

Ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας ετοιμάζει πτήση για την διακομιδή τραυματισμένων Ουκρανών, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αεροσκάφος-ασθενοφόρο Airbus A310 MedEvac της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί από αεροπορική βάση στην Κολονία στη Ζέτσνο, στη νοτιοανατολική Πολωνία, για να παραλάβει παιδιά και ενήλικους για νοσηλεία στη Γερμανία.

Θα πρόκειται για την πρώτη πτήση αυτής της φύσης αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί πάντως ήδη διακομίστηκαν στη Γερμανία με άλλα μέσα. Η Ζέτσνο απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

2.824 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις την Κυριακή

Συνολικά 2.824 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες Κυριακή από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Μεταξύ αυτών και 213 κάτοικοι του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης, στον νότο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Τσετσενία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας «θα πάρουν» το Κίεβο

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, διεμήνυσε νωρίς σήμερα ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (...) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

«Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (...) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

Ο κ. Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη. Έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του σε επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ερευνώνται 5.600 περιπτώσεις ως πιθανά εγκλήματα πολέμου

«Βουτιά» 45,1% του ουκρανικού ΑΕΠ προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2022

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει «τα ψέματα» της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider