Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας
Ο Γιώργος Κρεμλής ανέφερε πως ήδη επιχειρείται θεσμική μετάβαση στην κυκλική οικονομία από την πλευρά της κυβέρνησης και θα πρέπει να μιλάμε για κυκλικό τουρισμό και κυκλική επιχειρηματικότητα.

Οι πόροι της γης δεν είναι ανεξάντλητοι. Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος και η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων είναι πλέον επιτακτική.

Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο γγ Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, μίλησε για την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να μηδενιστούν τα ατιμωτικά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τη διαχείριση του χθες. Συντάχθηκε και ισχύει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ήμασταν πρωταθλητές στις παράνομες χωματερές. Έχουμε μειώσει τα πρόστιμα κατά 40%. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να διαχωρίσει τα απόβλητά του. Και δίνει κίνητρα. Θέλω να είμαι δίκαιος. Η πτώση των προστίμων είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από οκτώ χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως εμείς θα κλείσουμε τις παράνομες χωματερές».

Ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, ανέφερε πως ήδη επιχειρείται θεσμική μετάβαση στην κυκλική οικονομία από την πλευρά της κυβέρνησης και θα πρέπει να μιλάμε για κυκλικό τουρισμό και κυκλική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα αρκετά ακόμα βήματα να γίνουν. «Η χώρα μας χρειάζεται μονάδες αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία είτε εξάγονται είτε καίγονται. Σκεφτείτε την οικονομική αφαίμαξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας. Υπάρχουν πόροι στα απόβλητα και δεν μπορούμε να τους σπαταλάμε», σημείωσε.

Οι πολιτικοί έδωσαν τη σκυτάλη στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι οποίοι μίλησαν για τους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτή η επιτυχία της κυκλικής οικονομίας και των στόχων της ανακύκλωσης.

Ο Λαυρέντης Αλβέρτης, General Manager, Polygreen Group of Companies, τόνισε την κινηματική λογική της εταιρείας που εκπροσωπεί με μότο «το zero waste δεν είναι concept, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Έδωσε το παράδειγμα του πειράματος της Τήλου -πρωτοβουλία της Polygreen- το οποίο εφαρμόζεται με την ενεργή συμμετοχή νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οργανισμών του μικρού νησιού και προβλέπει την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος κυκλικής διαχείρισης όλων των αποβλήτων. Αναφερόμενες στις καινοτομίες της Polygreen Group of Companies παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συλλέγονται και ζυγίζονται τα απόβλητα. «Ήδη τα διαχειριζόμαστε και πιστοποιούμε εταιρείες για τη δράση τους. Αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε και στους πολίτες», επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει απόβλητο, υπάρχει πρώτη ύλη».

Ο Αθανάσιος Κεφαλάς, President Greek Mining Enterprises Association & Chairman, IMERYS Greece & Bauxites, μίλησε για την κυκλική οικονομία στην εξορυκτική βιομηχανία. «Χρησιμοποιούμε λιγότερη γη και έχουμε λιγότερα απόβλητα. Απολαμβάνουμε χρήσιμα ορυκτά και μέταλλα που οι πρόγονοί μας εγκατέλειπαν. Όπως στο Λαύριο. Ο χαλκός είναι ένα υλικό του οποίου η παραγωγή τα τελευταία 100 χρόνια είναι ενεργή κατά 60%. Κάθε χρόνο ανακυκλώνουμε 32%. Αυτό σημαίνει πως δεν φτάσαμε σε επίπεδο ωριμότητας ώστε να μη χρειαζόμαστε νέα ορυκτά», σημείωσε.

Η Λένα Μπελσή, CEO, Geocycle Hellas, Member Heracles Group, αναφέρθηκε στη λογική της υποκατάστασης και στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου της παραγωγής. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα του σκυροδέματος: «Το σκυρόδεμα είναι αειφόρο υλικό. Έχουμε καλές πρακτικές από εργοστάσιά μας στο εξωτερικό, όπου το ανακυκλώνουν και το φτιάχνουν ξανά. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί δεν έχει προσαρμοστεί ο αντίστοιχος κανονισμός σκυροδέματος. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις».

Ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Head of Audit, της KPMG παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έκθεσης, τονίζοντας πως η κυκλικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μόλις 8,6% και εξηγώντας ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν αρκούν τα μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα. «Χρειάζεται να αυξήσουμε γεωμετρικά την κυκλικότητα. Πώς θα γίνει αυτό; Τι αλλαγές θα πρέπει να κάνω στο μοντέλο μου; Πώς θα το εφαρμόσω; Η επιχείρηση πρέπει να καταλάβει τι είναι η κυκλική οικονομία, να ενσωματωθεί στο dna του οργανισμού, να κατανοήσει την επερχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία και πώς θα ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές στο μοντέλο της. Θα πρέπει, παράλληλα, να εντατικοποιηθεί η παροχή κινήτρων και η πίεση στις εταιρείες. Αυτή η πίεση προέχεται από τους πολίτες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των καταναλωτών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Έρχεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β' εξάμηνο του 2022

Φόρουμ Δελφών: Ο χρόνος για τον πλανήτη τελειώνει – Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή