Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας
Ο Γιώργος Κρεμλής ανέφερε πως ήδη επιχειρείται θεσμική μετάβαση στην κυκλική οικονομία από την πλευρά της κυβέρνησης και θα πρέπει να μιλάμε για κυκλικό τουρισμό και κυκλική επιχειρηματικότητα.

Οι πόροι της γης δεν είναι ανεξάντλητοι. Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος και η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων είναι πλέον επιτακτική.

Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο γγ Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, μίλησε για την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να μηδενιστούν τα ατιμωτικά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τη διαχείριση του χθες. Συντάχθηκε και ισχύει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ήμασταν πρωταθλητές στις παράνομες χωματερές. Έχουμε μειώσει τα πρόστιμα κατά 40%. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να διαχωρίσει τα απόβλητά του. Και δίνει κίνητρα. Θέλω να είμαι δίκαιος. Η πτώση των προστίμων είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από οκτώ χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως εμείς θα κλείσουμε τις παράνομες χωματερές».

Ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, ανέφερε πως ήδη επιχειρείται θεσμική μετάβαση στην κυκλική οικονομία από την πλευρά της κυβέρνησης και θα πρέπει να μιλάμε για κυκλικό τουρισμό και κυκλική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα αρκετά ακόμα βήματα να γίνουν. «Η χώρα μας χρειάζεται μονάδες αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία είτε εξάγονται είτε καίγονται. Σκεφτείτε την οικονομική αφαίμαξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας. Υπάρχουν πόροι στα απόβλητα και δεν μπορούμε να τους σπαταλάμε», σημείωσε.

Οι πολιτικοί έδωσαν τη σκυτάλη στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι οποίοι μίλησαν για τους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτή η επιτυχία της κυκλικής οικονομίας και των στόχων της ανακύκλωσης.

Ο Λαυρέντης Αλβέρτης, General Manager, Polygreen Group of Companies, τόνισε την κινηματική λογική της εταιρείας που εκπροσωπεί με μότο «το zero waste δεν είναι concept, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Έδωσε το παράδειγμα του πειράματος της Τήλου -πρωτοβουλία της Polygreen- το οποίο εφαρμόζεται με την ενεργή συμμετοχή νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οργανισμών του μικρού νησιού και προβλέπει την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος κυκλικής διαχείρισης όλων των αποβλήτων. Αναφερόμενες στις καινοτομίες της Polygreen Group of Companies παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συλλέγονται και ζυγίζονται τα απόβλητα. «Ήδη τα διαχειριζόμαστε και πιστοποιούμε εταιρείες για τη δράση τους. Αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε και στους πολίτες», επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει απόβλητο, υπάρχει πρώτη ύλη».

Ο Αθανάσιος Κεφαλάς, President Greek Mining Enterprises Association & Chairman, IMERYS Greece & Bauxites, μίλησε για την κυκλική οικονομία στην εξορυκτική βιομηχανία. «Χρησιμοποιούμε λιγότερη γη και έχουμε λιγότερα απόβλητα. Απολαμβάνουμε χρήσιμα ορυκτά και μέταλλα που οι πρόγονοί μας εγκατέλειπαν. Όπως στο Λαύριο. Ο χαλκός είναι ένα υλικό του οποίου η παραγωγή τα τελευταία 100 χρόνια είναι ενεργή κατά 60%. Κάθε χρόνο ανακυκλώνουμε 32%. Αυτό σημαίνει πως δεν φτάσαμε σε επίπεδο ωριμότητας ώστε να μη χρειαζόμαστε νέα ορυκτά», σημείωσε.

Η Λένα Μπελσή, CEO, Geocycle Hellas, Member Heracles Group, αναφέρθηκε στη λογική της υποκατάστασης και στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου της παραγωγής. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα του σκυροδέματος: «Το σκυρόδεμα είναι αειφόρο υλικό. Έχουμε καλές πρακτικές από εργοστάσιά μας στο εξωτερικό, όπου το ανακυκλώνουν και το φτιάχνουν ξανά. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί δεν έχει προσαρμοστεί ο αντίστοιχος κανονισμός σκυροδέματος. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις».

Ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Head of Audit, της KPMG παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έκθεσης, τονίζοντας πως η κυκλικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μόλις 8,6% και εξηγώντας ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν αρκούν τα μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα. «Χρειάζεται να αυξήσουμε γεωμετρικά την κυκλικότητα. Πώς θα γίνει αυτό; Τι αλλαγές θα πρέπει να κάνω στο μοντέλο μου; Πώς θα το εφαρμόσω; Η επιχείρηση πρέπει να καταλάβει τι είναι η κυκλική οικονομία, να ενσωματωθεί στο dna του οργανισμού, να κατανοήσει την επερχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία και πώς θα ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές στο μοντέλο της. Θα πρέπει, παράλληλα, να εντατικοποιηθεί η παροχή κινήτρων και η πίεση στις εταιρείες. Αυτή η πίεση προέχεται από τους πολίτες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των καταναλωτών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Έρχεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β' εξάμηνο του 2022

Φόρουμ Δελφών: Ο χρόνος για τον πλανήτη τελειώνει – Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο