Γραφάκος: Μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα για τις χωματερές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφάκος: Μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα για τις χωματερές
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές κατά περίπου 30% μέσα σε 2,5 χρόνια.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές κατά περίπου 30% μέσα σε 2,5 χρόνια και στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχουν μηδενιστεί, σημείωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Μέσα σε δυόμιση χρόνια μειώσαμε κατά το 1/3 τα πρόστιμα που μας επιβάλλονταν για τις παράνομες χωματερές. Παραλάβαμε 64 περιπτώσεις προστίμων και σήμερα είναι 42 και στο επόμενο εξάμηνο με το άνοιγμα των υποδομών στην Πελοπόννησο θα αφαιρεθούν 10 ακόμη περιπτώσεις. Η πτώση των προστίμων έχει ξεκινήσει εδώ και μια οκταετία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα δώσουμε εμείς τη σκυτάλη στον επόμενο για να κλείσει τις χωματερές», σημείωσε σχετικά ο κ. Γραφάκος.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα επεσήμανε ότι το κράτος καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες και στα νησιά με δράσεις όπως είναι ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου ενώ προχωρά το έργο στη Σίκινο, έχει ξεκινήσει το έργο στη Σύμη ενώ δημοπρατείται το έργο στην Κέα και τη Φολέγανδρο.

Αναφερόμενος στην πολιτική διαχείρισης αποβλήτων ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε μια θεσμική μετάβαση ενσωματώνοντας όλες τις κοινοτικές οδηγίες όπως είναι ο τελευταίος νόμος 4819 για τα απόβλητα, το Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων το οποίο συντάσσεται τώρα ενώ έχει ολοκληρωθεί και το Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Ως προς τη σύνδεση της διαχείρισης αποβλήτων με την Κυκλική Οικονομία, σημείωσε ότι στόχος είναι να καταφέρουμε να συλλέξουμε διακριτά ρεύματα αποβλήτων και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει οργανωμένη επέκταση δικτύου. «Είναι αναγκαίο να μπορέσει να δώσει η Πολιτεία τη δυνατότητα στον πολίτη να διαχωρίσει τα απόβλητά του στην πράξη», είπε.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν το σύστημα εγγυοδοσίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει καλά υλικά αλλά και το κομμάτι των υποδομών και δη των βαρύτερων υποδομών. «Συζητείται με την ΕΕ να χρηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο για τα ανακυκλώσιμα και τα βιοαπόβλητα, οι σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων».

Ως προς τη συμμετοχή της αγοράς και την αξιοποίηση των πόρων της ανακύκλωσης, ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε αυτό το κομμάτι και υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρων σε διάφορους τομείς όπως είναι η χημική ανακύκλωση. «Πρόκειται για ένα κομμάτι το οποίο θα το καλύψει η αγορά», σημείωσε σχετικά.

Για τη διαχείριση της λυματολάσπης, ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, η μία αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης για την οποία υπάρχουν ήδη 15 προτάσεις από την ΔΕΥΑ και η άλλη στο πρόγραμμα της αναβάθμισης επεξεργασίας λυμάτων για να μπορέσει το νερό να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πόλεμος στην Ουκρανία και η επόμενη ημέρα - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Πατέλης: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τον πληθωρισμό -Να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει «ενδημικός»

Λέιν (ΕΚΤ): Μεγάλο το σοκ στις τιμές από την ενεργειακή κρίση- Πιο σταδιακή η δημοσιονομική προσαρμογή

gazzetta
gazzetta reader insider insider