Μπάιντεν: Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μια δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά τα γεγονότα στην Μπούτσα.

Την ανάγκη να συγκεντρωθούν στοιχεία για να δικαστεί ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Είναι εγκληματίας πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν, μετά τις αναφορές για μαζικές δολοφονίες αμάχων από ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου.

«Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος και αυτό που συμβαίνει στην Μπούτσα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου… Θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Διαβάστε ακόμα: Καύσιμα αεροσκαφών, χάλυβας και είδη πολυτελείας, στις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι σχεδιάζει να επιδιώξει πρόσθετες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για τα πεπραγμένα της κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θα σας ενημερώσω», απάντησε ο πρόεδρος όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τη φύση αυτών των αναμενόμενων κυρώσεων. «Μπορεί να θυμάστε, επικρίθηκα επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου» τον περασμένο μήνα.

«Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως είδατε τι συνέβη στη Μπούτσα. Αυτό το δικαιολογεί, είναι εγκληματίας πολέμου», είπε ο Μπάιντεν.

«Αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα», προσέθεσε. «Πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για να μπορέσει να γίνει μια δίκη για εγκλήματα πολέμου».

Τι συνέβη τελικά στην Μπούτσα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα την Μπούτσα και από εκεί κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» τα οποία θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Αυτή η μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου, και παρέμενε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είδε τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων με πολιτικά ρούχα στους δρόμους εκεί το Σάββατο. Ένας από αυτούς ήταν ξαπλωμένος κοντά σε ένα ποδήλατο και ένας άλλος είχε τσάντες με ψώνια δίπλα του. Ένα πτώμα είχε δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη του.

Τα αίτια του θανάτου τους δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν άμεσα, αλλά δύο άτομα έφεραν τραύματα στο κεφάλι.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα, το Κρεμλίνο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκαναν λόγο για «διαστρεβλώσεις» και σκηνοθετημένες εικόνες για τον Τύπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Στην «σκιά» της φρίκης της Μπούτσα συνεχίζονται οι μάχες - Οργή της διεθνούς κοινότητας

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Κορυφή του παγόβουνου» οι δολοφονίες των αμάχων στην Μπούτσα

Φον ντερ Λάιεν: Οι «φρικτές δολοφονίες» στην Ουκρανία δεν θα μείνουν αναπάντητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider