Λευκός Οίκος: Πρόβλεψη για ετήσια απώλεια εσόδων 7,1% λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Μοιράσου το
Λευκός Οίκος: Πρόβλεψη για ετήσια απώλεια εσόδων 7,1% λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
H αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων 7,1% στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το τέλος του αιώνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πλημμύρες, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που προχώρησε σε μία τέτοια εκτίμηση για πρώτη φορά χθες, Κυριακή.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB), που έλαβε τη σχετική εντολή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο, εντόπισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον προϋπολογισμό από το τέλος του αιώνα μπορεί να φτάνουν σε ετήσια απώλεια εσόδων το 7,1%, αντιστοιχώντας ετησίως σε 2 τρισ. δολάρια (1,81 τρισ. ευρώ), με τη σημερινή αξία του αμερικανικού νομίσματος.

“Η κλιματική αλλαγή απειλεί κοινότητες και τομείς της οικονομίας σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, της ξηρασίας, της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας, των δασικών πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων (επηρεάζοντας) την αμερικανική οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα των Αμερικανών,” ανέφερε η Καντάς Βάλσινγκ, αξιωματούχος του ΟΜΒ για το κλίμα και την επιστήμη, αλλά και ο Ντάνι Γιαγκάν, υπεύθυνος οικονομικών του ίδιου γραφείου, σε μία ανάρτηση, την οποία διάβασε το Reuters, πριν από την σημερινή επίσημη παρουσίαση των εκτιμήσεων. “Οι καταστροφές στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε κλίμακα από τις καταστροφές που καταγράφονται σήμερα, αν η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστεί αμείωτη,” τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι.

Η ίδια ανάλυση εντόπισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να δαπανήσει επιπλέον κονδύλια, από 25 δισε. δολάρια (22,63 δισ. ευρώ) ως 128 δισ. δολάρια (115,85 δισ. ευρώ) ετησίως, σε δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών στις ακτές, για αντιπλημμυρικά έργα, για την αποκατάσταση αγροτικών ζημιών, αλλά και για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Ποσά από τις ίδιες δαπάνες θα χρηματοδοτούν την καταστολή δασικών πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρών σε εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μόλις την προηγούμενη χρονιά, ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες προκάλεσε δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Οι φωτιές αυτές καταγράφηκαν μεταξύ των μεγαλύτερων δασικών καταστροφών στην ιστορία των δύο αμερικανικών πολιτειών. Συνθήκες ακραίας ξηρασίας καταγράφηκαν στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ από τα μέσα του 2020, ενώ ενδέχεται να επικρατήσουν και να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της φετινής άνοιξης, όπως εκτίμησε τον Μάρτιο η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Διαχείρισης της Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ.

Στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Offutt Air Force Base στη Νεμπράσκα και Tyndall Air Force Base στη Φλόριντα, έχουν υποστεί καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και τους τυφώνες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΜΒ η αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ 1,55 και 9,6 δισ. δολαρίων (1,40 και 8,69 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Περίπου 12.200 ομοσπονδιακά κτίρια και δομές θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς αυξάνεται το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ το οικονομικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα προσεγγίσει τα 44 δισ. δολάρια (39,82 δισ. ευρώ).

Εφόσον δεν υπάρξουν πολιτικές και δράσεις για την επιβράδυνση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα θερμοκρασιών της περιόδου πριν από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι το τέλος του αιώνα. Η απαισιόδοξη εκτίμηση του ΟΜΒ έρχεται μερικές ώρες πριν από την έκδοση μιας αναφοράς επιστημονικής ομάδας του ΟΗΕ σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου των εκπομπών βλαβερών αερίων. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναφορά αυτή είναι ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο συγκεκριμένων σεναρίων για την πρόκληση καταστροφών, με δεδομένο το συμβιβαστικό χαρακτήρα της, καθώς πρέπει να υπογραφεί από 195 κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που παρουσίασε τον εαυτό του ως “πρωταθλητή” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, αναγκάστηκε να υποστηρίξει την αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά και των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τον ενεργειακό πληθωρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκεοργκίεβα: Η κλιματική κρίση προκαλεί σοβαρή αναταραχή στις ζωές και τον βιοπορισμό

Γκουτέρες: Ο κόσμος βαδίζει με τα μάτια κλειστά προς την κλιματική καταστροφή

Όλες οι ειδήσεις

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο

17:33

Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

17:08

Aυτοκινητοβιομηχανίες: Κερδίζουν έδαφος τα οχήματα μηδενικών ρύπων στους εταιρικούς στόλους