Πιο κοντά από ποτέ η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι - Εγγυήσεις ασφαλείας από Ουκρανία, αποκλιμάκωση η Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο κοντά από ποτέ η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι - Εγγυήσεις ασφαλείας από Ουκρανία, αποκλιμάκωση η Ρωσία
Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται το ενδεχόμενο μίας συνάντησης σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά το πέρας του νέου γύρου συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.

Τελευταία ενημέρωση 18:46

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται το ενδεχόμενο μίας συνάντησης σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά το πέρας του νέου γύρου συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία, οι οποίες πιθανότατα θα συνεχιστούν και αύριο, όπως αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η ρωσική πλευρά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία διμερή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που για πολλούς είναι σε θέση να φέρει πιο κοντά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας μετά το πέρας των συνομιλιών -οι οποίες διεξήχθησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς- ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε πως μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι είναι «πιθανή» με παράλληλη συμμετοχή των δύο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα διαβιβάσει τις ουκρανικές προτάσεις στην ηγεσία της χώρας ώστε να αξιολογηθούν.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς «μη πυρηνικής» χώρας.

Η ουδετερότητα σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια πιθανότητα που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ζητά από δυτικές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση των Ουκρανών και είπε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει». Σημείωσε ότι μια πιθανή συμφωνία θα υπογραφόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός. «Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Μεντίνσκι.

Διαβάστε ακόμα - Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τους κατακτητές»

Ο Ρώσος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως πλέον οι συνομιλίες με την Ουκρανία έχουν περάσει σε «πρακτικό σκέλος», ενώ εξέφρασε και την πρόθεση της Ρωσίας να προβεί σε κινήσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, διακόπτοντας ενδεχομένως τις επιθέσεις με στόχο το Κίεβο κι άλλες πόλεις στα βόρεια και δυτικά της Ουκρανίας, όπως το Τσερνίγκιφ.

Από την πλευρά του, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανέφερε πως οι ομάδες εργασίας έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος ώστε οι πρόεδροι Πούτιν και Ζελένσκι να συναντηθούν, ενώ τόνισε πως κύριο θέμα των συνομιλιών είναι το καθεστώς κυριαρχίας επί της χερσονήσου της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Παράλληλα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε πως η χώρα του επιθυμεί την ύπαρξη οκτώ χωρών ως εγγυήτριες δυνάμεις -μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Το τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης

Νωρίτερα, ο Ποντόλιακ ανέφερε πως κατά τις διαπραγματεύσεις συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας και της κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Η Ουκρανία προσφέρει απτές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Ουκρανία, στις συνομιλίες που είχε με την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, πρότεινε την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της , δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές την Τρίτη.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία» δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις»

Η Ουκρανία προτείνει την Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών. Την δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στην ρωσική πλευρά». «Επιμένουμε, στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος…που έγινε με τον Μνημόνιο της Βουδαπέστης».

Σύμφωνα με τον Αραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα υποχρεούνται κατά αναλογία με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν την συνδρομή τους.

«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σ’ αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο ουκρανός διαπραγματευτής.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν.

Ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανία και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει την συγκατάθεση τους.

Παράλληλα ο ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».

Κίεβο: Να μην αντιταχθεί η Μόσχα στην ενταξιακή μας πορεία στην ΕΕ

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα ότι στις προτάσεις του Κιέβου, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανόταν και μία με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή του Μεντίνσκι μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Ερντογάν: Καθήκον σας η επίτευξη της ειρήνης

Nωρίτερα, απευθυνόμενος στις δύο αντιπροσωπείες κατά την έναρξη των συζητήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι αυτές έχουν ιστορικό καθήκον να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και τελικώς σε συμφωνία ειρήνης.

«Δώστε τέλος σε αυτή την τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες» αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι διαμεσολαβητής στις συζητήσεις, αλλά θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στις αντιπροσωπείες για τη διευκόλυνση των συζητήσεων.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεση του για να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας και τους δύο ως «πολύτιμους φίλους».

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.

Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας σημείωσαν τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δεν θα συνεχίσουν αύριο.

Νωρίτερα το Κίεβο πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Από την πλευρά της Ρώσοι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν ότι η Μόσχα περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνατότητες έχουν μειωθεί σοβαρά

Πεσκόφ: Η Ρωσία δε θα κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία - Θα πετύχουμε απόλυτα τους στόχους μας

Ο ΟΗΕ έχει βοηθήσει έως και 900.000 ανθρώπους στην Ουκρανία - 74 επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider