Ν. Υόρκη: Κίνδυνος απόλυσης για 3.000 ανεμβολίαστους δημοτικούς υπαλλήλους

Newsroom
Μοιράσου το
Ν. Υόρκη: Κίνδυνος απόλυσης για 3.000 ανεμβολίαστους δημοτικούς υπαλλήλους
Μέχρι τώρα, περίπου το 95% των 370.000 εργαζομένων του δήμου έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Περίπου 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων πολλοί αστυνομικοί και πυροσβέστες, κινδυνεύουν να χάσουν από σήμερα τη δουλειά τους, εφόσον δεν συμμορφωθούν με την εντολή να εμβολιαστούν για την Covid-19. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των εργαζομένων στον δήμο.

«Δεν τους απολύουμε εμείς. Εκείνοι παραιτούνται», Είπε ο Δημοκρατικός δήμαρχος Έρικ Άνταμς, προειδοποιώντας τους για άλλη μια φορά ότι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. «Είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να εμβολιαστούν εφόσον εργάζονται για τον δήμο (…) πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που είχαν τεθεί» πριν να αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντά του, πρόσθεσε ο δήμαρχος που διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, την 1η Ιανουαρίου.

Το μέτρο αφορά εκείνους τους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε αργία –δηλαδή δεν καταβάλλεται ο μισθός τους– και είχαν περιθώριο μέχρι σήμερα να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα, περίπου το 95% των 370.000 εργαζομένων του δήμου έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Από την πλευρά τους, εκείνοι που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό οργανώνουν για σήμερα μια νέα διαδήλωση μπροστά στο Δημαρχείο.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ήταν μια από τις πρώτες στις ΗΠΑ που από το περασμένο καλοκαίρι έλαβε μέτρα για να πιέσει τους δημοτικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορούσε αρχικά τους εκπαιδευτικούς και, από την 1η Νοεμβρίου, τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες.

Όπως και με τη χρήση μάσκας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ. Ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες μάλιστα ανέλαβαν νομοθετική πρωτοβουλία για να απαγορεύσουν την υποχρεωτικότητα. Η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ταυτόχρονα μήπως πάρουν έκταση και στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις των φορτηγατζήδων από τον γειτονικό Καναδά, που έχουν παραλύσει την Οτάβα εδώ και δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Υόρκη: «Παρελθόν» από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους