Τσίπρας για ΕΝΦΙΑ: Ημίμετρα και ελαφρύνσεις για λίγους - Χαρίζουν στους μεγαλοϊδιοκτήτες τον συμπληρωματικό φόρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας για ΕΝΦΙΑ: Ημίμετρα και ελαφρύνσεις για λίγους - Χαρίζουν στους μεγαλοϊδιοκτήτες τον συμπληρωματικό φόρο
«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τελευταία ενημέρωση: 21:05

«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του.

«Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δε γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο.

Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ.

Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δε γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Απαιτείται:

-Κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

-Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Αυτά τα μέτρα όμως, μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για αυτό και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

«Με την απόφαση νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε μόνιμη βάση, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Έτσι κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σημείωσε:

«Κατανοούμε την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που στηρίζουν την κοινωνία, αλλά θα έπρεπε να το έχει πια συνηθίσει, αφού έχουμε στηρίξει και στηρίζουμε πολλαπλώς το εισόδημα των πολιτών. Η απάντηση μας στους μύθους και την καταστροφολογία είναι οι πράξεις που δημιουργούν όφελος για όλους».

Η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα

Απάντηση στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει μειώσεις φόρων που ευνοούν τους λίγους και εύπορους, έδωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «οι μειώσεις αφορούν 5 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα χαμηλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα».

Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα ακινήτων σε περιοχές όπως το Λαύριο, η Ν. Σμύρνη, η Πετρούπολη και η Αγία Παρασκευή όπου υπάρχουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προκύπτουν αυξήσεις φόρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες για την μείωση φόρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από το βάρος της ακρίβειας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως το δημοσιονομικό κόστους που θα προκύψει από την οποιαδήποτε κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

Σταϊκούρας: Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% από το 2018 - Ελάφρυνση 920 εκατ. ευρώ

Βεσυρόπουλος: 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν φέτος μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider