Πώς τα φώτα LED μπορούν να σώσουν τους καρχαρίες από τα δίχτυα της αλιευτικής βιομηχανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς τα φώτα LED μπορούν να σώσουν τους καρχαρίες από τα δίχτυα της αλιευτικής βιομηχανίας
Όταν τα φώτα LED ενσωματώνονται σε δίχτυα ψαρέματος μειώνουν σημαντικά τη θανάτωση καρχαριών.

Τα φώτα LED δεν συμβάλουν μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην διάσωση ειδών της θαλάσσιας πανίδας τα οποία κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Μια πρώτη στο είδος της μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα φώτα LED ενσωματώνονται σε δίχτυα ψαρέματος, μειώνουν σημαντικά τη θανάτωση καρχαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών από το τυχαίο «πέρασμα» των διχτυών ψαρέματος, σώζοντας έτσι κορυφαία είδη της θαλάσσιας πανίδας τα οποία συμβάλλουν στο να διατηρείται η ισορροπία στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός καρχαριών έχει μειωθεί κατά 71% από το 1970, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης και της ακούσιας σύλληψης του είδους στα δίχτυα της αλιευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2021. Ωστόσο, αυτή η «κατά λάθος αιχμαλωσία» των καρχαριών μειώθηκε κατά 95% όταν ερευνητές τοποθέτησαν πράσινα φώτα LED σε περισσότερα από 16.000 πόδια δίχτυα στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού του Μεξικού, σύμφωνα με επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα στο περιοδικό «Current».

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό διαπίστωσαν ότι τα συνολικά αλιεύματα που πιάνονται στα δίχτυα κατά λάθος μειώθηκαν κατά 63% σε σύγκριση με τα δίχτυα όπου δεν υπήρχαν αναμμένα φώτα LED. Πράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 51% στη θανάτωση χελωνών καρέτα καρέτα, οι οποίες αποτελούν είδος που απειλείται και κατά 81% μείωση στη σύλληψη του γιγάντιoυ καλαμαριού Humbold. Αυτό υποδεικνύει ότι οι ψαράδες βελτίωσαν την παραγωγικότητά τους καθώς ξόδευαν 57% λιγότερο χρόνο για να ξεμπλέξουν ανεπιθύμητα είδη από τα δίχτυα τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι φώτα LED μπορούν να αποτρέψουν θαλάσσιες χελώνες από το να μπλεχτούν στα δίχτυα. Αλλά η έρευνα του Μεξικού είναι η πρώτη που δείχνει πώς ο φωτισμός στα δίχτυα μπορεί να ωφελήσει μια σειρά από θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν επίσης από εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Jesse Senko, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής της έρευνας και ανώτερος επιστήμονας της βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο Senko είπε ότι οι ψαράδες στο Μεξικό χρησιμοποιούν με προθυμία τα LED καθώς η μείωση των «κατά τύχη» αλιευμάτων τους επέτρεψε να επιστρέψουν στο λιμάνι πιο γρήγορα και να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές τα αλιεύματά τους καθώς ήταν πιο φρέσκα.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια στην ευρεία ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής. Κάθε LED κοστίζει περίπου 7 δολάρια και λειτουργεί με μπαταρίες που πρέπει να αντικαθίστανται συχνά από τους ψαράδες. "Αυτό είναι ένα τεράστιο επαναλαμβανόμενο λειτουργικό κόστος για αυτούς", είπε ο Senko. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν αναπτύξει ένα LED με ηλιακή ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει για μια εβδομάδα σε ώρες ηλιοφάνειας και αυτή τη στιγμή η μέθοδος δοκιμάζεται στο Μεξικό.

Ο Michel Kaiser, καθηγητής διατήρησης της αλιείας και επικεφαλής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά είπε σε ένα email ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι «πολύ ενθαρρυντικά». Ωστόσο, υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του φωτισμού των διχτυών ψαρέματος με LED.

"Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν - συγκεκριμένα ποια μήκη κύματος φωτός λειτουργούν καλύτερα και πώς ανταποκρίνονται τα διαφορετικά είδη σε διαφορετικά μήκη κύματος", δήλωσε ο Kaiser, ο οποίος διεξάγει έρευνα με την SafetyNet Technologies, μια εταιρεία που κατασκευάζει LED για δίχτυα ψαρέματος. "Μερικά είδη έλκονται από το φως, άλλα απωθούνται από το φως - επομένως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένα είδη αλιείας μεικτών ειδών."

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η παγκόσμια φωτορύπανση έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω και της εξάπλωσης του φωτισμού LED

Καρχαρία επτά μέτρων έπιασαν ψαράδες στη Σκόπελο

Στο 96,6% το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων αλιείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider