ΗΠΑ: Επαφές με ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες για το ενδεχόμενο ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επαφές με ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες για το ενδεχόμενο ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου του 1/3 των προμηθειών της σε φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με πολλές διεθνείς εταιρείες ενέργειας για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters δύο Aμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του ενεργειακού τομέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, σε μια επανάληψη της εισβολής του 2014. Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου του 1/3 των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ρωσία σε περίπτωση ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την έλλειψη καυσίμου. Οι τιμές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε αρκετές χώρες.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέγγισαν τις εταιρείες, απευθύνοντας το ερώτημα από πού θα μπορούσαν να προέρχονται πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του κλάδου που γνωρίζουν τις συζητήσεις, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι εταιρείες απάντησαν στους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου είναι περιορισμένες και ότι υπάρχει λίγο διαθέσιμο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τις μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές της βιομηχανίας.

Στις συζητήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις εταιρείες ενέργειας ηγήθηκε ο ανώτερος σύμβουλος για την ενεργειακή ασφάλεια, Άμος Χόχσταϊν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ζήτησε από τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Συζητήσαμε με βάση μια σειρά απρόοπτων συνθηκών και μιλήσαμε για όλα όσα κάνουμε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας», ανέφερε η πηγή.

«Το κάναμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το κάναμε και με εταιρείες ενέργειας. Είναι ακριβές να πούμε ότι τους έχουμε μιλήσει για τις ανησυχίες μας και τους μιλήσαμε για μια σειρά πιθανών απρόοπτων, αλλά δεν επεκταθήκαμε στο θέμα της παραγωγής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν ήταν σαφές με ποιες εταιρείες επικοινώνησαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η Royal Dutch Shell, η ConocoPhillips και η Exxon αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Η Chevron Corp, η Total, η Equinor και η Qatar Energy δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: «Ανυπόστατα» τα δυτικά δημοσιεύματα περί «προβοκάτσιας» με σκοπό την εισβολή στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η Ρωσία «στρώνει το έδαφος» για εισβολή στην Ουκρανία - Φόβοι για προβοκάτσια

gazzetta
gazzetta reader insider insider