Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας - Οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας - Οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους άρχισαν σήμερα συνομιλίες με τη Μόσχα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους άρχισαν σήμερα συνομιλίες με τη Μόσχα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα δέχθηκε την επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, του οργάνου διαβούλευσης που δημιουργήθηκε το 2002. Η συνεδρίασή του άρχισε γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να διαρκέσει τρεις ώρες.

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να παρουσιάζει στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, έπειτα από τις έντονες συνομιλίες που είχε με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, οι οποίες έδειξαν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν μείζονες διαφορές.

Στις Βρυξέλλες, η Ρωσία εκπροσωπείται από τον Αλεξάντρ Γκρουσκό, υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνοδο «στιγμή της αλήθειας» στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε τον Γκρουσκό στο αρχηγείο της συμμαχίας για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία έχει προκληθεί κυρίως από μια αντιπαράθεση για την Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει.

Η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, αν και συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Στις συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας συμμετέχουν απεσταλμένοι στο ΝΑΤΟ, υπουργοί και μια ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γκρουσκό. Πρόκειται για τη σημαντικότερη απόπειρα του ΝΑΤΟ να μετατρέψει μια εν δυνάμει στρατιωτική σύγκρουση για την Ουκρανία σε μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και η Γαλλία έχει στείλει στις Βρυξέλλες τον Φρανσουά Ντελάτρ, δεύτερο στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σέρμαν ενημέρωσε χθες, Τρίτη, τους αντιπροσώπους των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ για το περιεχόμενο των συνομιλιών της στη Γενεύη με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, όμως οι Ρώσοι έχουν δεσμευτεί σοβαρά στη διπλωματική προσπάθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα από τις συνομιλίες της Γενεύης. Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί παρέμειναν σταθεροί στις αντίστοιχες θέσεις τους.

Η Μόσχα απαίτησε από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της μια συγκεκριμένη εγγύηση ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί δεν έκαναν καμιά παραχώρηση, όμως διατύπωσαν προτάσεις για να μειωθούν οι κίνδυνοι μιας σύγκρουσης και να υπάρξει δέσμευση σε έναν συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό, εξήγησε η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζουλιάν Σμιθ.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά διέψευσε πως έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη, δήλωσε από την πλευρά του ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ή όχι την οδό της διπλωματίας ή αν είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν σοβαρά», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υπάρχει κίνδυνος να μην αποτελέσει παρά μια επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης, με κάθε μέρος να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν θέτει τελεσίγραφα αλλά θέλει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια

Η Ρωσία δεν θέτει τελεσίγραφα στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τη Δύση, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς διεξάγονται συνομιλίες με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα θέλαμε, όπως κάνουν οι Αμερικανοί επίσημοι, αυτή τη στιγμή να εκτοξεύουμε απειλές, τελεσίγραφα, να προβλέπουμε ποιος θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα…Εάν διεξάγουμε συνομιλίες, τις κάνουμε πολιτισμένα, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο αυτό, οι διπλωμάτες μας συνεχίζουν τις διπλωματικές παραδόσεις, παρά την δύσκολη κατάσταση. Εμείς παρόλα αυτά προτιμάμε κατ’ αρχήν να συνομιλούμε και μετά να κάνουμε αξιολογήσεις και προβλέψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας από θέση ισχύος, εδώ δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν θέση τα όποια τελεσίγραφα», δήλωσε ο Πεσκόφ

Η Ρωσία επρόκειτο να εκθέσει τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, μετά τις έντονες συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στην Γενεύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έδειξαν ότι οι δύο πλευρές έχουν να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές.

Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκτόνωσης των χειρότερων εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και προκλήθηκαν κυρίως εξαιτίας της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Ρωσία ενδέχεται να σχεδιάζει εισβολή. Η Μόσχα ωστόσο απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί απευθείας με την Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά με στρατεύματα και άρματα μάχης που πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα χθες, Τρίτη, δεν σχετίζονται με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος επίσης στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι «αναμφισβήτητα η οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανησυχεί την Ρωσία», προσθέτοντας ότι το «ΝΑΤΟ δεν είναι θεσμός ανάπτυξης, αλλά εργαλείο αντιπαράθεσης» και πως «η συμμαχία «γι’ αυτό δημιουργήθηκε, έτσι σχεδιάστηκε, έτσι υλοποιήθηκε, έτσι αναπτύσσεται και έτσι υπάρχει». «Αυτό είναι προφανές γεγονός και ως εκ τούτου η διεύρυνση αυτού του μηχανισμού αποτελεί απειλή για μας», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO - Ρωσίας για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider