Βρετανία: Αντιμέτωπα με αυξήσεις 18 δισ. λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας τα νοικοκυριά της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αντιμέτωπα με αυξήσεις 18 δισ. λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας τα νοικοκυριά της χώρας
Αν η κυβέρνηση Τζόνσον δεν δράσει σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Τα βρετανικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με συνολικές αυξήσεις 18 δισεκατομμυρίων λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας τους τον Απρίλιο, την ώρα που τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση ώστε να κάνει κάτι για τον μεγαλύτερο λόγο που προκαλεί το πρόβλημα: Την αύξηση του κόστους χονδρικής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με στελέχη του ενεργειακού κλάδου, η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν η εύρεση ενός τρόπου αρωγής των ενεργειακών εταιρειών και η διαμοίραση αυτού του ποσού των 18 δισ. λιρών στα επόμενα έτη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει προτού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας καθορίσει το ύψος για τους οικιακούς λογαριασμούς, στις 7 Φεβρουάριου. Αν χαθεί αυτή η προθεσμία είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και πολιτικοί κίνδυνοι για την κυβέρνηση Τζόνσον.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng αυτή την εβδομάδα είχε επαφές με τους επικεφαλής επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα - με αρκετές από αυτές να γίνονται εκ του σύνεγγυς και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Centrica και της Octopus Energy ήταν μεταξύ αυτών που είχαν άμεση επαφή με τον υπουργό. Μια πιθανή λύση θα ήταν να βοηθήσει η κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, με του οποίου τα κεφάλαια οι εταιρείες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των λογαριασμών. Όμως όπως έγινε γνωστό δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

«Σίγουρα τελειώνει ο χρόνος», ανέφερε ο Guy Newey, διευθυντής στρατηγικής στην εταιρεία ερευνών Energy Systems Catapult και πρώην πολιτικός σύμβουλος. «Πρέπει να μπορούν να πουν στους καταναλωτές: Γνωρίζουμε ότι οι λογαριασμοί αυξάνονται και σας καλύπτουμε».

Άλλες επιλογές που εξετάστηκαν στις επαφές του Βρετανού υπ. Επιχειρήσεων, περιλάμβαναν την εξάλειψη των “πράσινων” εισφορών, τη μείωση των φόρων στους λογαριασμούς και την επέκταση της οικονομικής βοήθειας, όπως την “Έκπτωση για Ζεστό Σπίτι”. Ωστόσο, η επίδρασή τους στα κόστη θα ήταν ελάχιστη, και μερικές από τις προτάσεις θεωρείται απίθανο να υλοποιηθούν. Η μείωση του κόστους χονδρικής θα ήταν η πιο αποτελεσματική λύση, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν αισθάνεται ότι το ζήτημα επείγει.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι συνεχίζει να συνομιλεί με τον ενεργειακό κλάδο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις οικογένειες με το χαμηλότερο εισόδημα και τους πιο ευάλωτους.

Ο λογαριασμός ενέργειας για ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 50% τον Απρίλιο σε σχεδόν 2.000 λίρες, ποσό υπερδιπλάσιο από το επίπεδο που καθορίστηκε το 2017.

Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής οδήγησαν στην κατάρρευση 24 οικιακών προμηθευτών. Οι λογαριασμοί τους ανελήφθησαν από ανταγωνιστές τους και μέρος του κόστους που σχετίζεται με αυτούς, θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Πώς η ενεργειακή «καταιγίδα» χτυπά επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider