Ειδήσεις | Διεθνή
03-01-2022 | 08:26

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από τη Βουλγαρία το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από τη Βουλγαρία το 2021
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2021, αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ εισέρχονταν και εξέρχονταν παρανόμως από τα βουλγαρικά σύνορα και εκείνων που πέρασαν χωρίς να εντοπιστούν από την αστυνομία, καταδεικνύουν τα στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, όπως γράφει το Dnevnik.bg, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημά του, από τις αρχές του 2021, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας έθεσε υπό κράτηση 9.574 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, έναν αριθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με το 2020, όταν είχαν τεθεί υπό κράτηση 3.000 άνθρωποι. Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας δεν περιλαμβάνουν δεδομένα από τον Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χρόνου, ο αριθμός των μεταναστών μειώνεται συνήθως, λόγω του ψυχρού καιρού.

Εντούτοις, πρόκειται για την πρώτη σημαντική αύξηση στους αριθμούς των μεταναστών σε ετήσια βάση από το 2016. Όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο, το 2016 30.000 μετανάστες τέθηκαν υπό κράτηση στη χώρα και από τότε ο αριθμός του μειωνόταν. Το 2021 είναι η πρώτη χρονιά που η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα και εντός της χώρας εντάθηκε. Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων εξαιτίας της Covid, ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε.

Το καλοκαίρι του 2021 ο τότε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ, που διατήρησε τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, δήλωσε ότι το νέο μεταναστευτικό κύμα κατευθύνεται προς τη Βουλγαρία, λόγω της κρίσης του Αφγανιστάν. Εκείνη την εποχή, οι μετανάστες συνήθιζαν να εισέρχονται κρυμμένοι σε φορτηγά που μετέφεραν ξυλεία και τη διακίνηση οργάνωναν άνθρωποι που τους είχε αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα στη Βουλγαρία, αναφέρει το BTA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλγαρία: Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών μειώθηκαν τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο