Ρωσία: Αμετάβλητη η πετρελαϊκή παραγωγή τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αμετάβλητη η πετρελαϊκή παραγωγή τον Δεκέμβριο
Το γεγονός καταδεικνύει ότι η χώρα έχει φτάσει στα όρια της παραγωγικής της ικανότητας.

Η Ρωσία απέτυχε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα παρά τη γενναιόδωρη αύξηση ποσόστωσης που της παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνία της με τον ΟΠΕΚ+. Σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός καταδεικνύει ότι η χώρα έχει φτάσει στα όρια της παραγωγικής της ικανότητας.

Με τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ να διεξάγεται σε δύο ημέρες για να εξετάσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου που θα ακολουθήσουν τα μέλη του ενόψει της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Omicron, η απουσία ανάπτυξης της ρωσικής παραγωγής υπογραμμίζει τα όρια της προσπάθειας του ομίλου να ενισχύσει την προσφορά εάν η ζήτηση συνεχίσει να ανακάμπτει.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά άλλες χώρες όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και το Κουβέιτ, αγωνίζονται να εκπληρώσουν τους στόχους των ποσοστώσεων τους.

Οι ρωσικές εταιρείες άντλησαν 46,11 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος πετρελαίου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας. Αυτό ισοδυναμεί με 10,903 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - με βάση την ισοτιμία μετατροπής 7,33 βαρελιών ανά τόνο. Η ποσότητες είναι ίδιες με αυτές του Νοεμβρίου.

Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συμφωνία του OPEC+, καθώς τα ρωσικά στοιχεία δεν είναι αναλυτικά όσον αφορά την εξόρυξη αργού και συμπυκνώματος - το οποίο εξαιρείται από τη συμφωνία. Εάν η παραγωγή συμπυκνώματος ήταν ίδια με αυτή του Νοέμβριου - περίπου 930.000 βαρέλια την ημέρα - τότε η ημερήσια παραγωγή μόνο αργού ήταν περίπου 9,973 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή περίπου 37.000 βαρέλια κάτω από την ποσόστωση του Δεκεμβρίου.

Μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή αποκαθιστώντας την εξόρυξη σε γεωτρήσεις που είχαν κλείσει ή βρισκόντουσαν σε αδράνεια από την άνοιξη του 2020, καθώς η πανδημία διέλυσε την παγκόσμια ζήτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, πλέον θα προέλθει κυρίως από γεωτρήσεις που έχουν ανοίξει πρόσφατα, δήλωσαν στελέχη της Lukoil και της Gazprom Neft στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τα σχέδια παραγωγής πετρελαίου για τον Φεβρουάριο, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του στελέχους Omicron στην κατανάλωση ενέργειας.

«Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η αγορά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC στις 29 Δεκεμβρίου, όταν ρωτήθηκε εάν η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα μπορούσε να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βενεζουέλα: Η πετρελαϊκή παραγωγή έφθασε σχεδόν το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider