Ειδήσεις | Διεθνή
14-12-2021 | 12:04

Pfizer: Το εμβόλιο αποτρέπει κατά 70% τις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Newsroom
Μοιράσου το
Pfizer BioNTech vaccines
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία ενημέρωση: 12:47

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού αποτρέπει σε ποσοστό 70% την πιθανότητα νοσηλείας ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον της νόσου, σύμφωνα με νέα ιδιωτική έρευνα από τη Νότια Αφρική που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έρευνα έγινε από το Discovery Health, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλίσεων στη Νότια Αφρική, στο χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου και βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην Όμικρον.

Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την παραλλαγή, η οποία έχει χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαίωσει περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον. Από το Νοέμβριο η παραλλαγή αυτή είναι υπεύθυνη για το 78% των αλληλουχιών, για μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό απ' ό,τι η παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχούσε προηγουμένως.

Από τη μελέτη στον πραγματικό κόσμο υπολογίσθηκε πως, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη μόλυνση και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Ωστόσο η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί εξαιρετικά από τα αποτελέσματα», υπογράμμισε η Γκρέι σε δήλωσή της.

Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Ο πρόεδρος του Discovery Health ανέφερε σε σχετική δήλωση του πως «είναι σημαντικό το ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως παρέχει καλή προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία λόγω του κορονοϊού στο τρέχον κύμα της πανδημίας». 

Υπενθυμίζεται πως η Νότια Αφρική ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανιχνεύθηκε η Όμικρον, με τη μετάλλαξη να έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων καθώς η χώρα καταγράφει άνω τω 20.000 ημερησίων μολύνσεων την τελευταία εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca απέναντι στην Όμικρον