Ειδήσεις | Διεθνή
06-12-2021 | 08:38

Ιαπωνία: Αλλάζει ριζικά το αμυντικό δόγμα - Στο στόχαστρο Κίνα και Β. Κορέα

Newsroom
Μοιράσου το
Ιαπωνία: Αλλάζει ριζικά το αμυντικό δόγμα - Στο στόχαστρο Κίνα και Β. Κορέα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ιαπωνία θα ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να πλήττει εχθρικές βάσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, καθώς το Τόκιο βρίσκεται αντιμέτωπο με την Κίνα, που προβάλλει τελευταία ολοένα περισσότερες διεκδικήσεις, καθώς και τη Βόρεια Κορέα, που παραμένει απρόβλεπτη.

Για να ενισχυθούν οι δυνατότητες του αρχιπελάγους, θα αναθεωρηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο και τα τρία βασικά κείμενα που τις ορίζουν: η στρατηγική εθνικής ασφαλείας, οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος για την εθνική άμυνα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την άμυνα.

«Για να προασπίσουμε τις ζωές και το βιός των ανθρώπων, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιτιθέμεθα σε εχθρικές βάσεις», ενώ θα «ενισχύσουμε θεμελιωδώς την αμυντική μας στάση, με αίσθηση επείγοντος», ανέφερε ο κ. Κισίντα κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Η τοποθέτηση αυτή του ιάπωνα πρωθυπουργού αναγγέλλεται πλήρη αλλαγή του ιαπωνικού στρατιωτικού δόγματος. Μέχρι σήμερα το Τόκιο, εξαιτίας των περιορισμών δυνάμει του ειρηνόφιλου Συντάγματος το οποίο είχε καταρτιστεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραμάτιζε στο πλαίσιο της συμμαχίας του με την Ουάσινγκτον τον ρόλο της ασπίδας, αφήνοντας στην τελευταία τον ρόλο του δόρατος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.