ΟΗΕ προς Ρωσία: Η διάλυση της οργάνωσης Memorial συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ προς Ρωσία: Η διάλυση της οργάνωσης Memorial συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών
Η οργάνωση Memorial κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ρωσική εισαγγελία για παραβίαση του επίμαχου νόμου περί «ξένων πρακτόρων».

Η διάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, τοποτηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, θα συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μέρι Λόρολ.

«Ελπίζω ότι οι (ρωσικές) αρχές δεν θα φθάσουν μέχρι την διάλυση, διότι αυτό θα δείξει κατάφωρη περιφρόνηση των αξιών του ΟΗΕ. Φοβάμαι επίσης ότι αν η οργάνωση Memorial μπει στο στόχαστρο, θα είναι πλέον θέμα χρόνου να μπουν στο στόχαστρο και όσοι απομένουν από τους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών στην Ρωσία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η οργάνωση Memorial κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ρωσική εισαγγελία για παραβίαση του επίμαχου νόμου περί «ξένων πρακτόρων», αλλά επίσης και για υπεράσπιση των δραστηριοτήτων οργανώσεων που θεωρούνται «εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές».

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει στις 25 Νοεμβρίου το θέμα της διάλυσης της οργάνωσης Memorial International που εποπτεύει το έργο πενήντα περίπου οργανώσεων σε ολόκληρη την Ρωσία και το εξωτερικό.

Η απειλή αυτή θεωρείται νέο πλήγμα κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Ρωσία, που υπόκεινται σε συνεχή εκφοβισμό.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι η οργάνωση έχει «εδώ και καιρό» προβλήματα με την ρωσική νομοθεσία.

Το ενδεχόμενο διάλυσης της οργάνωσης, που έχει μεγάλο κύρος στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Δύση.

Σύμβολο της περεστρόικα, η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 από αντιφρονούντες όπως ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ, αφιέρωσε αρχικά το έργο της στην τεκμηρίωση των σταλινικών εγκλημάτων, πριν διευρύνει την δραστηριότητά της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών κρατουμένων.

Οι εργαζόμενοι της Memorial υπόκεινται σε συστηματικές πιέσεις, κυρίως στην περιοχή του Καυκάσου. Το 2009, η Ναταλία Εστεμίροβα απήχθη και δολοφονήθηκε στη Τσετσενία.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και επικίνδυνη», δήλωσε η Ελένα Γέμκοβα, στέλεχος της οργάνωσης. «Αλλά αν συμβεί το χειρότερο, θα ξαναρχίσουμε από το μηδέν, θα βρούμε χρήματα, ένα γραφείο και θα εγκαταστήσουμε εκεί τα αρχεία μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία καταδικάζει τις κινήσεις για κλείσιμο της ρωσικής οργάνωσης Memorial

gazzetta
gazzetta reader insider insider