Διεθνή
15-11-2021 | 10:33

Πρώην διευθυντής CIA: «Βαθιά ανησυχητική» η κατάσταση με την Τουρκία

Newsroom
Μοιράσου το
Πρώην διευθυντής CIA: «Βαθιά ανησυχητική» η κατάσταση με την Τουρκία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τον προβληματισμό που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής στρατιωτικής κι όχι μόνο ιεραρχίας αναφορικά με την στάση της Τουρκίας σε μία σειρά θεμάτων εξέφρασε ο πρώην διοικητής της CIA, Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο νυν επικεφαλής του KKR Global Institute ανέφερε πως η τουρκική συμπεριφορά είναι «βαθιά ανησυχητική» για το μέλλον του ΝΑΤΟ, ωστόσο επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιδιώξει την εύρεση κοινών τόπων με την Άγκυρα στα πλαίσια της Συμμαχίας.

«Η στάση της Τουρκίας, τουλάχιστον στα πρόσφατα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική της πολιτική, είναι βαθιά ανησυχητική και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευθύς με τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός στρατηγός, διοικητής επί χρόνια των συμμαχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Εν συνεχεία, ο Ντέιβιντ Πετρέους εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στους κόλπους της Συμμαχίας, αναφέροντας πως «η στάση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά συνολικά τις σχέσεις τις με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ».

Ο πρώην διοικητής της CIA αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400, που έχει αποτελέσει το μήλον της έριδος στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, με τον Αμερικανό στρατηγό να τονίζει πως «είναι προφανές πως η απόφαση της Τουρκίας να εισάγει ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα που θα την αποκλείσει από το πρόγραμμα των F-35 δεν είναι ευπρόσδεκτη».

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να διερευνήσουμε την πιθανότητα οι S-400 να μην είναι εμπλέκονται επιχειρησιακά με τα F-35», ανέφερε ο Πετρέους, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια το γεγονός πως η Τουρκία αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

«Η γεωγραφική θέση, δίνει στην Τουρκία τεράστια γεωπολιτική σημασία και την καθιστά απαραίτητη σε μία σειρά από ζητήματα. Η Τουρκία έχει αποτελεί την βάση για τις αεροπορικές μας δυνάμεις για πολλά χρόνια, οπότε ελπίζω η κρίση να εκτονωθεί», κατέληξε ο Αμερικανός στρατιωτικός.

Photo: GettyImages/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία και Τουρκία θα συνεργαστούν για 5ης γενιάς τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν υπάρξει νέα αγορά S-400