Η Γερμανία καταδικάζει τις κινήσεις για κλείσιμο της ρωσικής οργάνωσης Memorial

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία καταδικάζει τις κινήσεις για κλείσιμο της ρωσικής οργάνωσης Memorial
Η ΜΚΟ Memorial, σύμβολο της περεστρόικα, ιδρύθηκε το 1989 από Σοβιετικούς αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι σοκαρίστηκε από τις κινήσεις που γίνονται στην Μόσχα να διαλυθεί η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial (Μεμοριάλ) επισημαίνοντας ότι η εν λόγω οργάνωση είναι ζωτικής σημασίας για τις ρωσογερμανικές σχέσεις.

«Η αντιμετώπιση του παρελθόντος με ανεξάρτητο, κριτικό και επαγγελματικό τρόπο είναι επίσης ανεκτίμητα σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, ιδίως όταν πρόκειται για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί εναντίον ανθρώπων στη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Mάας, προσθέτοντας ότι «η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη της κριτικής που ασκεί η κοινωνία των πολιτών πρέπει να τερματιστεί».

Η ΜΚΟ Memorial, σύμβολο της περεστρόικα, ιδρύθηκε το 1989 από Σοβιετικούς αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ, καταγράφοντας τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του Στάλιν, αλλά εν συνεχεία επικεντρώθηκε περισσότερο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, με αφορμή το αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας, να διαλυθεί η οργάνωση αυτή, δήλωσε σήμερα ότι η διάλυση της ρωσικής ΜΚΟ Memorial, την οποία έχει ζητήσει η ρωσική γενική εισαγγελία, είναι «ένα νέο κρίσιμο χτύπημα για την κοινωνία των πολιτών, που είναι απαραίτητος πυλώνας κάθε δημοκρατίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη έκθεση σχετικά με την αγωγή της Γενικής εισαγγελίας για την διάλυση του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως ΜΚΟ με ρόλο «ξένου πράκτορα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα επειδή είναι υψηλής σημασίας θα συμπεριληφθεί στις εκθέσεις που γίνονται στον πρόεδρο.

Ως επιχείρημα στην αγωγή της εισαγγελίας αναφέρεται η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί «ξένων πρακτόρων» και συγκεκριμένα η απουσία της σήμανσης «ξένος πράκτορας» στα υλικά της οργάνωσης.

Η εκδίκαση της προσφυγής της Γενικής εισαγγελίας, με την οποία ζητά την διάλυση της Memorial θα γίνει στις 25 Νοέμβριου.

Η ίδια η οργάνωση δήλωσε ότι η απαίτηση της Γενικής εισαγγελίας «είναι μια πολιτική απόφαση για την καταστροφή της εταιρείας» η οποία ασχολείται «με την ιστορία των πολιτικών διώξεων και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως δεν υφίσταται κανένας νόμιμος λόγος για την κατάργηση της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider