Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο ρόλος των πόλεων στη συνάντηση Μπακογιάννη-Σινκεβίτσιους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο ρόλος των πόλεων στη συνάντηση Μπακογιάννη-Σινκεβίτσιους
O κ. Μπακογιάννης, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή της Αθήνας στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26).

Την προώθηση και υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αποτελεί μία από τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virjinijus Sinkevičius, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, ο κ. Μπακογιάννης, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή της Αθήνας στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26), τονίζοντας πως εκεί αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων για την επίτευξη των στόχων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοποριακή κίνηση του Δήμου Αθηναίων τον περασμένο Ιούλιο να ορίσει, πρώτος σε όλη την Ευρώπη, επικεφαλής για την αστική θέρμανση (Chief Heat Officer). «Οι αποφάσεις για την πορεία ανασυγκρότησης των υποδομών και υπηρεσιών της πόλης, ύστερα από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης, λαμβάνονται με κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας», επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης και έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται από τον Δήμο.

Μιλώντας ο δήμαρχος Αθηναίων, για τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αστικών «πνευμόνων», αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διπλή ανάπλαση, καθώς και στη δημιουργία περισσότερων ανοικτών χώρων πρασίνου με έργα μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλου τοπικού αντίκτυπου, όπως τα «πάρκα τσέπης», και ο πρόσφατα θεμελιωμένος Ιαπωνικός Κήπος στο Παγκράτι.

Επίσης, έκανε αναφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας μέσα από την επιλογή ειδικών υλικών για τα νέα πεζοδρόμια, αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης με χρήση σύγχρονων ψυχρών και φυσικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του κινήματος των Ευρωπαίων Δημάρχων «Green City Accord», μέσα από το οποίο οι εκπρόσωποι δεσμεύονται να κάνουν τις πόλεις καθαρότερες και πιο υγιείς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους Ευρωπαίους και την επιτάχυνση της εφαρμογής της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πόλεις που θα συμμετάσχουν σε αυτό το κίνημα, ενώ υπογράμμισε και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Δήμος με τις υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider