Πολωνία- Λιθουανία- Λευκορωσία: Προειδοποίηση για μαζική άφιξη μεταναστών στα σύνορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία- Λιθουανία- Λευκορωσία: Προειδοποίηση για μαζική άφιξη μεταναστών στα σύνορά
Το Βίλνιους στέλνει τον στρατό στη μεθόριο με τη Λευκορωσία.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Άλλα βίντεο δείχνουν μεγάλες ομάδες μεταναστών να κάθονται στον δρόμο και να συνοδεύονται από ενόπλους ντυμένους στα χακί.

«Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιορτ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία μαζικά», σημείωσε στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεζ Βασίκ έγραψε στο Twitter ότι «οι πολωνικές αρχές είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο».

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα εξετάσει αν θα επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εξήγησε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας τους για να εκδικηθεί για την επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στη Λευκορωσία αφού ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο Λουκασένκο κατέστειλε με ιδιαίτερη βιαιότητα τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι προκαλεί μια τεχνητή μεταναστευτική κρίση, κατηγορώντας τη Δύση για τις διελεύσεις μεταναστών και τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται στα σύνορα.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι μια μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθέτει μια «απάνθρωπη στάση».

Φιλανθρωπικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, τουλάχιστον επτά μετανάστες έχουν εντοπιστεί νεκροί στην πολωνική πλευρά των συνόρων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για άλλους νεκρούς στη Λευκορωσία.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι παραβιάζει το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο απωθώντας τους πίσω στη Λευκορωσία, αντί να δέχεται τις αιτήσεις τους. Η Πολωνία επιμένει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε στο Facebook ότι «τα πολωνικά σύνορα δεν είναι απλώς μια γραμμή στον χάρτη. Τα σύνορα είναι ιερά, έχει χυθεί πολωνικό αίμα για αυτά!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών στα σύνορα με την Λευκορωσία

Καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Πολωνίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider