Έκτακτη σύσκεψη Ευρωπαίων υπουργών για την ενεργειακή κρίση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη σύσκεψη Ευρωπαίων υπουργών για την ενεργειακή κρίση
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν την Τρίτη το πρωί στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας προκειμένου να αναζητήσουν εκ νέου λύση για το υψηλό ενεργειακό κόστος ενώ επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις. Η νέα συνάντηση των υπουργών πραγματοποιείται σε συνέχεια των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής πριν από λίγες ημέρες όπου καταγράφτηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την αμεσότητα της εφαρμογής τους.

Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση έχει γίνει καταστεί από τα πιο καυτά ζητήματα καθώς το μπλοκ των 27 εθνών οδεύει προς τη χειμερινή περίοδο, με τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν διψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και ορισμένους βιομηχανικούς κολοσσούς να περιορίζουν την παραγωγή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει διαφορετικές εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες καθορίζονται από το ενεργειακό τους μείγμα, τις ανάγκες των καταναλωτών και της βιομηχανικής παραγωγής. Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη μειώσει τους φόρους ή έχουν εγκρίνει επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, και υπάρχουν λίγα εργαλεία που είναι τεχνικά δυνατά και πολιτικά «διαχειρίσιμα».

Η ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστώντας δύσκολο να υιοθετηθεί μια κοινή δέσμη μέτρων η οποία να υπόσχεται βαθύτερες τομές και πιο δραστικές λύσεις.

Αρκετές χώρες ζητούν από την ΕΕ να επιστρατεύσει νέα εργαλεία παρέμβασης, ενώ μια άλλη ομάδα συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας τείνει να υποστηρίξει ότι οι αυξήσεις είναι προσωρινές και δεν πρέπει να οδηγήσουν σε βιαστικές αλλαγές στην ενεργειακή νομοθεσία ούτε να επηρεάσουν τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του για το κλίμα. Στο ίδιο πνεύμα η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία απέστειλαν έγγραφο προς τα υπόλοιπα μέλη του μπλοκ σημειώνοντας ότι «καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν παγκόσμιες κινητήριες δυνάμεις, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν επέμβουμε στον σχεδιασμό των εσωτερικών αγορών ενέργειας». Από την άλλη, η Γαλλία προτρέπει την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Πολωνία θέλει άμεσες αλλαγές στην αγορά άνθρακα της ΕΕ για να περιορίσει την κερδοσκοπία ενώ η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για την αγορά φυσικού αερίου.

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Γιώργος Αμυράς

Στην έκτακτη σύσκεψη της Τρίτης θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπουργός ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα.

Σε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση στην ΕΕ να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη έκτακτης ανάγκης και σχέδια που θα παρέχουν στα κράτη μέλη μια ποικιλία προσχεδιασμένων επιλογών. Πιο συγκεκριμένα, έχει προτείνει στο Συμβούλιο να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει έκτακτους πλειστηριασμούς πρόσθετων δικαιωμάτων από το Αποθεματικό Σταθερότητας της Αγοράς, ούτως ώστε τα πρόσθετα έσοδα για τα κράτη μέλη να παράγονται μέσω του ΣΕΔΕ της ΕΕ ώστε, τουλάχιστον εν μέρει, να καλύπτουν την άμεση πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα απαιτούμενα ποσά θα οδηγήσουν σε μέση αύξηση των εσόδων του ΣΕΔΕ κατά 10% και τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν κυρίως τα πρόσθετα έσοδα για τη χρηματοδότηση συστημάτων αντιστάθμισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των καταναλωτών κατά την περίοδο 2021-2022. Παράλληλα, προτάθηκε να διερευνηθεί η πιθανή σύσταση ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου της ΕΕ, το οποίο θα αντισταθμίζει τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση έχει σκοπό να "βάλει σε μια σειρά" όσα αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής "εργαλειοθήκης" από τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αξιολόγηση πιθανών περαιτέρω ρυθμιστικών μέτρων και την επίσπευση των επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση. Κατ' επέκταση, όπως αναφέρουν πηγές, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ρηξικέλευθες λύσεις καθώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και νομικοί περιορισμοί οι οποίοι αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Στα 85 δολάρια το Brent - Η ανάκαμψη προσκρούει στην ενεργειακή κρίση

IEA: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider