Λευκή τρούφα: Σε μεγάλη έλλειψη ο «λευκός χρυσός» της παγκόσμιας γαστρονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκή τρούφα: Σε μεγάλη έλλειψη ο «λευκός χρυσός» της παγκόσμιας γαστρονομίας
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην έλλειψη που παρατηρείται στη λευκή τρούφα (Πηγή: Shutterstock)
Μετά την πανδημία του κορονοϊού και τα κλειστά εστιατόρια, η γαστρονομία έχει να διαχειριστεί ακόμη μία κρίση: την παγκόσμια έλλειψη λευκής τρούφας.

Με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού να έχει επιβραδυνθεί δραματικά αλλά και την κλιματική αλλαγή να έχει επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες όπου ευδοκιμεί η λευκή τρούφα, παρατηρείται πλέον έλλειψη της πολύτιμης λιχουδιάς στις ΗΠΑ, με το Bloomberg να αποκαλεί το γεγονός «Η μεγάλη κρίση της λευκής τρούφας του 2021». Κατά συνέπεια, οι τιμές για το συστατικό πολυτελείας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας το ίδιο καθώς και τα «πιάτα» που το περιέχουν στις συνταγές τους, όλο και πιο ακριβά.

Διαβάστε ακόμα: Politico - Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Φυσικά, η τρούφα ήταν πάντα δύσκολο να βρεθεί. Αναπτύσσεται μόνο στην άγρια φύση στις ρίζες φυλλοβόλων δέντρων, σε ορισμένα μέρη της Ιταλίας και των Βαλκανίων και η τιμή της ήταν ούτως ή άλλως υψηλή, ακόμη και χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερες ελλείψεις. Παρά τις όποιες προσπάθειες καλλιέργειάς της, η λευκή τρούφα, σε αντίθεση με τη μαύρη, μοιάζει να αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει τη φύση για την ασφάλεια ενός θερμοκηπίου.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, στο διανομέα τροφίμων Chefs Warehouse, οι λευκές τρούφες κοστίζουν επί του παρόντος περίπου 4.000 δολάρια ανά λίβρα (450 γραμμαρια περίπου). Ο προμηθευτής τρούφας Urbani Truffles βλέπει τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα 4.500 δολάρια ανά λίβρα, ενώ στο λιανοπωλητή τροφίμων πολυτελείας Regalis Foods, οι τιμές άγγιξαν τα 4.950 δολάρια/λίβρα για τις λευκές τρούφες υψηλότερης κατηγορίας.

Αιτία της αύξησης των τιμών, αναφέρει το Bloomberg, είναι ο συνδυασμός κακών καιρικών συνθηκών και συρρίκνωσης των οικοτόπων όπου ευδοκιμεί η τρούφα. Η αποψίλωση των δασών είναι μια συνεχής απειλή για αυτούς τους βιότοπους και η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα ζεστά καλοκαίρια που μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη και την απόδοσή της.

Ωστόσο, λύση στην έλλειψη τρούφας υπόσχονται δύο Γάλλοι επιστήμονες, οι Flora Todesco και Claude Murat. Οι δύο Γάλλοι, ιδρυτές της εταιρείας WeTruf -η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τους αγρότες στην καλλιέργεια του «λευκού χρυσού»-, ισχυρίζονται πως έχουν ανακαλύψει τον τρόπο καλλιέργειας τρούφας εκτός Γαλλίας και Ιταλίας, και μάλιστα έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για την καλλιέργειά της στην Καλιφόρνια. Στην άλλη άκρη της Γης, η Αυστραλία έχει ήδη διοργανώσει το δικό της φεστιβάλ τρούφας, που ονομάζεται «Truffle Kerfuffle». Η ετήσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Manjimup, το οποίο τυγχάνει να είναι η πιο παραγωγική περιοχή καλλιέργειας στο νότιο ημισφαίριο.

Παρόλα αυτά, εάν θέλετε να προλάβετε να απολαύσετε την τρούφα σας πριν γίνει πραγματικά δυσεύρετη, το καλύτερο μέρος για να το κάνετε είναι το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο. Το δανικό εστιατόριο Noma στέφθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον πλανήτη για πέμπτη φορά φέτος, μια θέση που κατείχε προηγουμένως το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider