Μήνυμα Θεοδωρίδου για εμβολιασμούς των παιδιών κατά του κορονοϊού και της γρίπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα Θεοδωρίδου για εμβολιασμούς των παιδιών κατά του κορονοϊού και της γρίπης
Εν αναμονή των επιστημονικών δεδομένων για τη χορήγηση δεύτερης δόσης του σκευάσματος της Johnson & Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού και κατά της γρίπης, εν όψει του χειμώνα, εστίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του Covid-19 από το υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου σε παιδιά και έφηβους, «με με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid και εμβολιασμός ευάλωτων κι ενηλίκων κατά της γρίπης».

Μιλώντας για την τρίτη δόση των εμβολίων, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.

Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους

Μιλώντας για την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έγκριση των αρχών των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας πως «η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη. Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%».

Μιλώντας για τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, η ίδια ανέφερε πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στα άτομα που νόσησαν είπε ότι συστήνεται ο εμβολιασμός τους με μία δόση καθώς η υβριδική ανοσία που αποκτούν όταν νοσούν από κορονοϊό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό τους στη συνέχεια τους βοηθά να αποκτήσουν σημαντική ανοσία και τους παρέχει καλύτερη κάλυψη από όλους τους τύπους κορονοϊού. «Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν ξανά από αυτούς που έκαναν μία δόση εμβολίου μετά τη νόσηση».

Εμβολιασμένο άνω των 62% των Ελλήνων πολιτών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστήριξε πως «ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς», προσθέτοντας πως το 62,3% των Ελλήνων πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ποσοστό που προσεγγίζει το άνω του 60%.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, με αυτή έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες.

Ταυτόχρονα, άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμός: Η «υβριδική ανοσία» και ο δρόμος προς την «υπερ-ανοσία»

Κορονοϊός: 3.164 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider