Ειδήσεις | Διεθνή
08-10-2021 | 14:05

Μάας: Η Πολωνία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τους κανόνες της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Χάικο Μάας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κάλεσε σήμερα την Πολωνία να σεβαστεί «πλήρως» τους κοινούς κανόνες της ΕΕ, μία ημέρα μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

«Όταν μια χώρα αποφασίζει πολιτικά να αποτελεί μέρος της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τους κοινούς κανόνες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον όμιλο εφημερίδων Funke, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη.

Το να ανήκεις στους 27 «σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ότι ωφελούμαστε από μια ισχυρή εσωτερική αγορά και ότι μιλάμε με μια φωνή», συνέχισε ο Μάας.

«Ωστόσο αυτό σημαίνει επίσης ότι σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες που συνιστούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό», υπογράμμισε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη χθες, Πέμπτη, κατά της απόλυτης υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της θεμελιώδους αυτής αρχής για την ΕΕ, που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοδότηση της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες, ακόμη και την συμμετοχή της στην ένωση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι διαβεβαίωσε ωστόσο σήμερα ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ.

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προώθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες κατηγορούνται για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, έχουν στοιχίσει στην Βαρσοβία πολλές καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: H απόφαση του πολωνικού Δικαστηρίου, που αμφισβητεί το δίκαιο της ΕE «εγείρει ανησυχίες»

ΕΛΚ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ

MUST READ

Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Πολωνίας – Βαδίζουμε προς το Polexit;