ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκινά τις δια ζώσης συνεδριάσεις - Άμβλωση και οπλοκατοχή στην ατζέντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκινά τις δια ζώσης συνεδριάσεις - Άμβλωση και οπλοκατοχή στην ατζέντα
Αμβλώσεις, οπλοκατοχή, θρησκευτικές ελευθερίες…: το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιστρέφει σήμερα στις δια ζώσης συνεδριάσεις του.

Αμβλώσεις, οπλοκατοχή, θρησκευτικές ελευθερίες…: το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιστρέφει σήμερα στις δια ζώσης συνεδριάσεις του έχοντας στην ατζέντα του πολλά ευαίσθητα θέματα.

Για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνεδριάσουν δια ζώσης, αλλά ένας εξ αυτών, ο Μπρετ Κάβανο που βρέθηκε θετικός στην covid-19 την Πέμπτη θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο δικαστής αυτός είναι ένας από τους τρεις που διόρισε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της θητείας του, ενισχύοντας σημαντικά τη συντηρητική πλειοψηφία του Δικαστηρίου, έξι δικαστές από τους συνολικά εννέα.

Το Δικαστήριο φαίνεται ότι έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά, που έγινε εμφανής κυρίως την 1η Σεπτεμβρίου όταν αρνήθηκε να εμποδίσει την εφαρμογή νομοθεσίας στο Τέξας η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις στην πολιτεία αυτή.

Την απόφαση του Δικαστηρίου επέκριναν οι Δημοκρατικοί, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δίνοντας νέα ώθηση στις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου οι Αμερικανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup, που έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων εκτιμούν το έργο του Δικαστηρίου, έναντι 49% τον Ιούλιο. Παράλληλα το 37% το θεωρεί «πολύ συντηρητικό».

«Συμμορία ακτιβιστών»

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να πείσουν το κοινό για την αμεροληψία τους.

«Αυτό το Δικαστήριο δεν είναι μια συμμορία πολιτικών ακτιβιστών», δήλωσε από το Κεντάκι η συντηρητική δικαστής Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία διορίστηκε βιαστικά από τον Τραμπ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2020.

Πέρα από τις δηλώσεις, η περίοδος 2021- 2022 «θα αποτελέσει πραγματικό τεστ για να δούμε αν το Δικαστήριο μπορεί να ξεπεράσει τις κομματικές διαμάχες», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Κόουλ, νομικός διευθυντής της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU.

Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να εξετάσει είναι αρκετά που διχάζουν τους Αμερικανούς, ξεκινώντας από το δικαίωμα στην άμβλωση.

Την 1η Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης. Οι υπέρμαχοι του νόμου αυτού θέλουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή για να ακυρωθεί η εμβληματική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973, η Ρόου εναντίον Ουέιντ, στην οποία είχε αποφανθεί ότι η άμβλωση είναι συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις εκλογές του 2016 «ο Τραμπ είχε δεσμευθεί να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστές που θα ακύρωναν» την απόφαση αυτή, υπενθύμισε πρόσφατα η Έιμι Χάου, συντάκτρια του ιστότοπου SCOTUSblog.

«Διόρισε τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρετ Κάβανο και την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και τώρα έχει έρθει η ώρα να δούμε αν θα υλοποιηθεί η υπόσχεσή του», πρόσθεσε.

«Καυτά ζητήματα»

Άλλο ένα καυτό ζήτημα είναι η οπλοκατοχή. Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί έχουν βάσει του Συντάγματος το δικαίωμα να έχουν όπλα στην κατοχή τους μέσα στα σπίτια τους προκειμένου να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και εκτός σπιτιού.

Το δικαστήριο θα εξετάσει μια προσφυγή, την οποία στηρίζει το ισχυρό λόμπι της οπλοκατοχής (NRA), εναντίον των περιορισμών που έθεσε η πολιτεία της Νέας Υόρκης στην κατοχή κρυμμένων όπλων σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τους περιορισμούς που ισχύουν στη χρηματοδότηση θρησκευτικών σχολείων.

Με όλα αυτά «τα καυτά θέματα», σύμφωνα με την Έιμι Χάου, «το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε αν το Ανώτατο δικαστήριο θα συνεχίσει τη στροφή του προς τα δεξιά (…), αλλά μέχρι πού θα φτάσει αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider