Ειδήσεις | Διεθνή
23-09-2021 | 16:17

ΗΠΑ - Ρωσία: Πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ - Ρωσία: Πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Έξι ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν χθες οι κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Ελσίνκι, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους από το 2019, καθώς και οι δύο χώρες προσαρμόζονται στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την αποχώρηση των ΗΠΑ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Στρατού της Ρωσία, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, συνήθως δεν αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, ενώ οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές ήσαν πενιχρές.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η οποία περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά όχι την ημερήσια διάταξη, αναφέρεται ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν στη «μείωση του κινδύνου και την επιχειρησιακή αποκλιμάκωση».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν σε συζητήσεις για την μείωση των κινδύνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν συχνά ανταγωνιστικά στρατιωτικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Συρία, όπου οι αμερικανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν σε κοντινή απόσταση. Ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον και η Μόσχα προσανατολίζονται στα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν μένει να φανεί.

Ο αμερικανικός στρατός δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο για να υποστηρίξει μια αντιτρομοκρατική στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα βασιστεί σε επιχειρήσεις «πέρα απ’ τον ορίζοντα» που θα μπορούσαν να πλήξουν ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, εάν απειλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, το εύρος των δυνατοτήτων της Ουάσιγκτον να εντοπίζει και να αποτρέπει συνωμοσίες είναι ασαφές. Μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης μια δυσμενή άποψη για τους Ταλιμπάν και επισημαίνουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.