Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας ανταγωνίζονται για το «πράσινο χρίσμα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας ανταγωνίζονται για το «πράσινο χρίσμα»
INDIA
Μάχη δισεκατομμυρίων για την πράσινη ανάπτυξη στην Ινδία.

Mπορεί η Ινδία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο να μην έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τις δεσμεύσεις τις για καθαρές μηδενικές εκπομπές, ωστόσο οι Ινδοί μεγιστάνες δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη ανάπτυξη. Οι μεγιστάνες Mukesh Ambani και Gautam Adani, έχουν ριχτεί στη μάχη προκειμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο του παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο όμιλος Adani, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τερματικών που διοικείται από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία δήλωσε ότι θα επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ανακοίνωση έρχεται αμέσως μετά από εκείνη του Mukesh Ambani, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας και ιδιοκτήτη του γίγαντα διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών Reliance Industries,ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινη ενέργεια την επόμενη τριετία.

Με τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη να βρίσκεται προ των πυλών, η Ινδία δέχεται πιέσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρει επίσημα θέση για καθαρές μηδενικές εκπομπές. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία είχε προτείνει στόχους να γίνει ανθρακικά ουδέτερη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi υποστήριξε ότι ως αναπτυσσόμενη χώρα όπου η κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερη από το μισό του παγκόσμιου μέσου όρου, χρειάζεται ενέργεια και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να επωμιστούν το βάρος περικοπών εκπομπών.

Ωστόσο, πίσω από αυτή τη βιασύνη για πράσινες επενδύσεις από την πλευρά των δισεκατομμυριούχων σίγουρα υπάρχει και πολιτικής στήριξη. Και τα ιδιωτικά κεφάλαια σίγουρα μπορούν να ωθήσουν την Ινδία να κινηθεί γρηγορότερα προς μια πιο πράσινη οικονομία.

«Τα κεφάλαια που ρέουν από μεγάλους επενδυτές θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό κατασκευαστικό οικοσύστημα και θα ενθαρρύνουν πολλούς να συμμετάσχουν στη δράση», δήλωσε ο Debasish Mishra, συνεργάτης της Deloitte Touche Tohmatsu, με έδρα τη Βομβάη. «Αυτό θα καταστήσει την ιστορία της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας της Ινδίας πολύ πιο ρεαλιστική».

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει επίσης κάνει κάποια βήματα προς την πράσινη ενέργεια με σχέδια για υπερδιπλασιασμό της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 450 gigawatt μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αυτό απαιτεί σχεδόν 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider