Ειδήσεις | Διεθνή
17-09-2021 | 12:19

Κομισιόν: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανακοινώθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι 20 νικητές των «βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» και των βραβείων για τα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους». 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με τα βραβεία επιβραβεύονται ορθές πρακτικές, παραδείγματα και έννοιες που αποτυπώνουν τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπερίληψη. 

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μόλις μία ημέρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στην οποία περιγράφεται η έννοια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και η οποία περιλαμβάνει ορισμένες δράσεις πολιτικής και δυνατότητες χρηματοδότησης.

20 νικητές σε 10 κατηγορίες

Από ένα σύνολο 60 προεπιλεγμένων έργων, τα «βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» απονεμήθηκαν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Οι νικητές κάθε κατηγορίας θα λάβουν 30 000 ευρώ. Για τα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» απονεμήθηκαν 10 βραβεία, ύψους 15 000 ευρώ το καθένα, για την υποστήριξη εννοιών και ιδεών που αναπτύχθηκαν από νέα ταλέντα ηλικίας έως 30 ετών.

Οι νικητές των «βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

ERDEN PURE Walls (Αυστρία) στην κατηγορία «Τεχνικές, υλικά και διαδικασίες κατασκευής και σχεδιασμού»·
ΚΗΠΟΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (Ισπανία) στην κατηγορία «Κτίρια ανακαινισμένα με πνεύμα κυκλικότητας»·
ROSANA (Γερμανία) στην κατηγορία «Λύσεις για τη συνεξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος και της φύσης»·
LA FÁBRIKA DE TODA LA VIDA (Ισπανία) στην κατηγορία «Αναγεννημένοι αστικοί και αγροτικοί χώροι»·
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ AYR (Πορτογαλία) στην κατηγορία «Προϊόντα και τρόπος ζωής»·
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ XIFRÉ: «ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟΣ» ΑΓΡΙΟΣ ΚΗΠΟΣ (Ισπανία) στην κατηγορία «Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»·
ΚΗΠΟΣ ULIA (Ισπανία) στην κατηγορία «Επαναπροσδιορισμένοι χώροι συνάντησης και ανταλλαγής»·
ESSERI URBANI (Ιταλία) στην κατηγορία «Κινητοποίηση του πολιτισμού, των τεχνών και των κοινοτήτων»·
APROP CIUTAT VELLA (Ισπανία) στην κατηγορία «Σπονδυλωτές, προσαρμόσιμες και κινητές λύσεις διαβίωσης»·
ΠΤΥΧΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. UNIVERSIDAD DE NAVARRA (Ισπανία) στην κατηγορία «Διεπιστημονικά μοντέλα εκπαίδευσης»·
 

Οι νικητές στα «ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

ΖΩΗ ΣΕ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Ισπανία) στην κατηγορία «Τεχνικές, υλικά και διαδικασίες κατασκευής και σχεδιασμού»·
ΣΠΙΤΙ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Σλοβενία) στην κατηγορία «Κτίρια ανακαινισμένα με πνεύμα κυκλικότητας»·
NEST (Ισπανία) στην κατηγορία «Λύσεις για τη συνεξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος και της φύσης»·
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ PORTO DI MARE (Ιταλία) στην κατηγορία «Αναγεννημένοι αστικοί και αγροτικοί χώροι»·
MATERIEUNITE (Ιταλία) στην κατηγορία «Προϊόντα και τρόπος ζωής»·
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ UNESCO ΤΗΣ IVREA (Ιταλία) στην κατηγορία «Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»·
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Ιταλία) στην κατηγορία «Επαναπροσδιορισμένοι χώροι συνάντησης και ανταλλαγής»·
ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (Ισπανία) στην κατηγορία «Κινητοποίηση του πολιτισμού, των τεχνών και των κοινοτήτων»·
ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΣΤΕΓΩΝ (Δανία) στην κατηγορία «Σπονδυλωτές, προσαρμόσιμες και κινητές λύσεις διαβίωσης»·
KLASSE KLIMA (Γερμανία) στην κατηγορία «Διεπιστημονικά μοντέλα εκπαίδευσης».
 

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Τα έργα αυτά δίνουν πολλές ελπίδες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι υποψήφιοι και οι νικητές του βραβείου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους δείχνουν ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά συντελείται ήδη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι ηπρωτοβουλία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους αναπτύσσεται με τόσες πολλές συνεισφορές, ταλέντα, δεξιότητες, καινοτομίες και πολυμορφία από όλη την Ευρώπη. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους συνδυάζει το μεγάλο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με απτές αλλαγές του τοπίου για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Το εκπληκτικό επίπεδο συμμετοχής στα βραβεία για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και τα ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους καταδεικνύει την εντυπωσιακή ποσότητα και ποιότητα σπουδαίων ιδεών και ταλέντων που θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να μετατραπούν οι περιφέρειες, οι πόλεις και τα χωριά μας σε πιο βιώσιμους, όμορφους και συμπεριληπτικούς τόπους διαβίωσης. Τα βραβεία θα χρησιμεύσουν επίσης ως πηγή έμπνευσης για άλλους για τη δημιουργία, την καινοτομία και τη διάδοση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους. Το μέλλον είναι τώρα.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό, τον επαγγελματισμό και τη δημιουργικότητα που εμπεριέχονται στα εξαιρετικά έργα που παρουσιάστηκαν για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Επιπλέον, με χαροποιεί το γεγονός ότι συμμετείχαν πολλοί νέοι. Τα βραβευθέντα έργα δείχνουν ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στις τέχνες, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, μπορούμε να οικοδομήσουμε βιώσιμα, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα περιβάλλοντα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους μας.»    
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.