ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει το Τέξας για τον νόμο κατά των αμβλώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει το Τέξας για τον νόμο κατά των αμβλώσεων
Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην εμποδίσει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της πολιτείας του Τέξας για τον νόμο για τις αμβλώσεις, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην εμποδίσει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland δήλωσε τότε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «αξιολογεί όλες τις επιλογές για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε άμβλωση».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καταδικάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «προσβάλλει το κράτος δικαίου», ενώ προειδοποίησε ότι ο νόμος θα προκαλέσει «αντισυνταγματικό χάος», καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες πολίτες να τον εφαρμόσουν, υποβάλλοντας μηνύσεις σε όποιον βοηθήσει μια γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα – είτε αυτός είναι ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση είτε ο οδηγός που θα τη μεταφέρει στην κλινική. Μάλιστα, οι μηνυτές θα λαμβάνουν αμοιβή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι αμβλώσεις θα πρέπει να είναι νόμιμες στις ΗΠΑ. Περίπου το 52% απάντησαν ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη η άμβλωση στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις ενώ το 36% θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι παράνομες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider