Ελλάδα
10-08-2021 | 14:13

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση -Τι συμβαίνει με τα ενάερια μέσα -Τι είπε για παραίτηση

Newsroom
Μοιράσου το
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στην Εύβοια όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Διατηρούνται ισχυρές οι επίγειες δυνάμεις, αλλά η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή.

Στην Ηλία υπάρχουν μικρές, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία, κυρίως πλησίον των οικισμών Βασιλάκι και Νεμούτα. Στην Γορτυνία Αρκαδίας υπάρχει ύφεση με μικρές ενεργές εστίες. 

Στην ανατολική Μάνη η πυρκαγιά είναι γενικά οριοθετημένη και το μέτωπο της Φωκίδας σήμερα θα κλείσει.

«Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν είναι κατάλληλη ώρα για αναλύσεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς με αφορμή το σχόλιο ότι δεν απαντάει όλες αυτές τις μέρες σε ερωτήσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από την 1η έως 8 Αυγούστου».

Τι συμβαίνει με τα ενάερια μέσα

Από τα 73 εναέρια μέσα (μετά και το Πετζετέλ που κατέπεσε στη Ζάκυνθο), τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης, διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. Τα υπόλοιπα είναι ενάερια συντονιστικά κέντρα και μέσα μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.  «Υπάρχει αντίληψη ότι όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης πετούν ταυτόχρονα την ίδια ώρα. Από τα 67, τακτικά τα 6 με 7, έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις και τα ελικόπτερα παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν σημαντικές περιοχές απο τυχόν πυρκαγιά (πχ. το ελικόπτερο της Καβάλας βρίσκεται εκεί για τυχόν πυρκαγιά στο δάσος Δαδιάς). Aπό τα υπόλοιπα 40, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, ανέφερε.

Για την Εύβοια συγκεκριμένα, ο Ν. Χαρδαλιάς, δείχνοντας σχετική φωτογραφία από το συντονιστικό εναέριο μέσο, εξήγησε ότι υπάρχει εύλογα ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. «Όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα», είπε. «Είναι πολύ κίνδυνο με τους κάδους και τα καλώδια να πετάνε οι πιλοτοι μας».

Για το θέμα της παραίτησης

«Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή γιατι καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω, μαζί με αυτά τα παιδιά της πολιτικής προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, στο πεδίο, στα κέντρα επιχειρήσεων, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», είπε για το θέμα της παραίτησής του, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα, αλλά μοιράστηκε ένα όραμα με τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία ενός εθνικού μηαχνισμού που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση.

«Αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.