Πυρκαγιές: Επιμένει το μέτωπο στη Γορτυνία - Μάχη να σωθούν οι οικισμοί - Η εικόνα σε Ηλεία και Ανατολική Μάνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Επιμένει το μέτωπο στη Γορτυνία - Μάχη να σωθούν οι οικισμοί - Η εικόνα σε Ηλεία και Ανατολική Μάνη
Στην Ηλεία επιχειρούν 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Από το πρωί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η εικόνα στην Ανατολική Μάνη

Σε δύο σημεία του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Πυροσβεστικός φραγμός στα διοικητικά όρια Ηλείας - Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην Ηλεία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες

Πυρκαγιά στην Αν. Μάνη: Προστατεύθηκε προσωρινά το Γύθειο - Μάχες σε όλα τα μέτωπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider