Κομισιόν: Παραβάσεις 12 κρατών μελών για τη νομοθεσία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Παραβάσεις 12 κρατών μελών για τη νομοθεσία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών
Προειδοποιητικές επιστολές στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

Η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 12 κρατών μελών για τη μη μεταφορά κανόνων της ΕΕ που απαγορεύουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ευρωπαϊκό όργανο, η οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2019, διασφαλίζει την προστασία όλων των ευρωπαίων γεωργών, καθώς και των μικρών και μεσαίων προμηθευτών, έναντι 16 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από μεγαλύτερους αγοραστές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η οδηγία καλύπτει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, απαγορεύοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ τέτοιες αθέμιτες πρακτικές που επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε άλλον.

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε την 1η Μαΐου 2021. Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Φινλανδία κοινοποίησαν στην Επιτροπή ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό τους δίκαιο. Η Γαλλία και η Εσθονία ενημέρωσαν ότι η νομοθεσία τους μεταφέρει μόνο εν μέρει την οδηγία.

Η Επιτροπή, καταλήγει στην ανακοίνωση της, απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία, καλώντας τις να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider