Πώς το 5G σηματοδοτεί τη νέα εποχή προσβασιμότητας & συνδεσιμότητας για τα άτομα με αναπηρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το 5G σηματοδοτεί τη νέα εποχή προσβασιμότητας & συνδεσιμότητας για τα άτομα με αναπηρία
Όλα όσα μάθαμε παρακολουθώντας το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο».

Όλα όσα μάθαμε παρακολουθώντας το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο».

Ασθενείς που ζουν σε ακριτικά μέρη της Ελλάδας θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Το στίγμα ανθρώπων που κινδυνεύουν από πνιγμό στη θάλασσα θα φτάνει χωρίς καθυστέρηση σε ναυαγοσώστες. Οι πληροφορίες για έναν ασθενή θα φτάνουν απευθείας από το ασθενοφόρο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ώστε το δεύτερο να μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τον περιθάλψει.

Όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, χάρη στα δίκτυα 5ης γενιάς. Οι καινοτόμες εφαρμογές και οι πρωτοποριακές λύσεις του 5G θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, τη διεύρυνση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Στο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο» παρουσιάζονται οι απεριόριστες δυνατότητες κι οι εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα με τη βοήθεια animation και γραφικών. Επιπλέον, αναλύεται ο τρόπος που η τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία ακόμα και από εφαρμογές που δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να διευκολύνουν την προσβασιμότητά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν εφαρμογές που επιτρέπουν, παραδείγματος χάρη σε ένα κωφό να παραγγείλει online, σε ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να κάνει χρηματικές συναλλαγές online, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσει ATM ή να καλέσει ταξί που θα έχει πορτ παγκάζ με τη κατάλληλη χωρητικότητα για το αμαξίδιό του, και τόσες άλλες.

Η «επανάσταση» όμως θα συμβεί με την τεχνολογία 5G, όπου wearables, όπως τα smart glasses, θα βοηθούν έναν τυφλό να αναγνωρίσει εμπόδια, αντικείμενα και πρόσωπα στο δρόμο ή θα του διαβάζουν τι υπάρχει στο ράφι ενός super market, ή το ψυγείο του θα μπορεί να παραγγέλνει αυτόματα κι απευθείας, όταν τρόφιμα και φρούτα είναι σε έλλειψη. Επίσης, μέσω 5G δικτύου, άτομα με αναπηρία θα μπορούν να επικοινωνούν -μέσω αισθητήρων που καταγράφουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του εγκεφάλου τους- με ρομποτικές συσκευές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι μέρη του σώματός τους, τα μηχανικά τους άκρα. Έτσι, οι υπερ-υψηλές ταχύτητες και ο χαμηλός χρόνος απόκρισης του δικτύου 5G, θα επιτρέψουν τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, καταρρίπτοντας στεγανά και στερεότυπα.

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή από το δίκτυο COSMOTE. Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Το 5G φέρνει ένα νέο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους. Τον περιμένουμε με ανυπομονησία!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider