Πετρέλαιο: Φόβοι για έλλειμμα και υψηλές τιμές στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Φόβοι για έλλειμμα και υψηλές τιμές στην αγορά
Τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ήδη 10,8 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το μέσο επίπεδο 2015-2019.

Προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή αγορά για την προμήθεια πετρελαίου και την πορεία την τιμών οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα σε μία «ακατάλληλη» στιγμή όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές. Το ακριβό πετρέλαιο μπορεί να αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις στο upstream αλλά αποτελεί «αγκάθι» για τις αναδυόμενες οικονομίες καθώς μεταφράζεται σε ακριβό κόστος ενέργειας, παραγωγής και μεταφοράς αγαθών. Και το πετρέλαιο μπορεί να παραμείνει σε επίπεδα άνω των 75 δολαρίων για αρκετό καιρό λαμβάνοντας ώθηση από το έλλειμμα που θα προκύψει στην αγορά αν δεν επιλυθούν σημαντικά εμπορικά και γεωπολιτικά ζητήματα και αν ο ΟΠΕΚ+ δεν καταλήξει σε συμφωνία για το αν τελικά θα αυξήσει σταδιακά την παραγωγή.

Η αγορά δείχνει αποσυντονισμένη καθώς από τη μία πλευρά η χαλάρωση των μέτρων κατά του COVID-19 και η επανέναρξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο προδιαγράφουν μια αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες ενώ από την άλλη, ένας ενδεχόμενος πόλεμος τιμών μεταξύ των κρατών του ΟΠΕΚ+ αλλά και οι αποεπενδύσεις στο upstream που υλοποιούνται σε συνέχεια της Πράσινης Συμφωνίας προδιαγράφουν μια «σφιχτή» αγορά η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο και την έλλειψη αποθηκευτικής ικανότητας των τεράστιων ποσοτήτων αργού που «περίσσευε».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αναμένεται να «σφίξουν σημαντικά», εάν στον ΟΠΕΚ + δεν επιτευχθεί συναίνεση για μία αύξηση της παραγωγής. Η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφορικά με την πολιτική που θα πρέπει να υιοθετήσει ο όμιλος έχει οδηγήσει σε πάγωμα των συνομιλιών και παρά τις τρεις προσπάθειες που έγιναν πρόσφατα για εξεύρεση λύσης, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση η οποία θα έστελνε ένα σήμα σταθερότητας στην αγορά.

Το αδιέξοδο του ομίλου απειλεί να προκαλέσει «εμβάθυνση του ελλείμματος εφοδιασμού», ενώ οι υψηλές τιμές μπορεί να προκαλέσουν πληθωρισμό και να βλάψουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

Η έλλειψη συναίνεσης στον οργανισμό έρχεται σε μια ιδιαίτερα ακατάλληλη στιγμή καθώς οι πλεονασματικές ποσότητες αποθεμάτων που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν μειωθεί και τα αποθέματα είναι τώρα κάτω από τα μέσα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος ύστερα από την άνευ προηγουμένου πτώση που παρατηρήθηκε το 2020.

«Η ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης θα συνδυαστούν για να στηρίξουν μια ισχυρότερη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο ΙΕΑ.

Όμως ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ + καταλήξει σε συμφωνία, η έκθεση του IEA δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως όπως είχε προταθεί θα υπολείπεται πολύ των αναγκών των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ήδη 10,8 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το μέσο επίπεδο 2015-2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ για πετρέλαιο: Το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+ είναι κακά νέα για παραγωγούς και καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider