Μακρόν: Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί μετά το πέρας της πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν: Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί μετά το πέρας της πανδημίας
Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, μέσω της οποίας σκόπευε να καταστήσει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική την αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, μέσω της οποίας σκόπευε να καταστήσει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας και το οικονομικό κόστος για τα κρατικά ταμεία. Η αρχική πρότασή του ωστόσο προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, κάτι που οδήγησε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο Γάλλος πρόεδρος την ανέστειλε όταν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση λοκντάουν, πριν από ενάμιση χρόνο.

Σήμερα, καθώς απομένουν σχεδόν δέκα μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν επανέφερε αυτήν την προεκλογική δέσμευσή του, εξαρτώντας την όμως από την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ναι, το σύστημα συντάξεων είναι άδικο. Πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερη απλούστευση, περισσότερη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να εργαζόμαστε για περισσότερο χρόνο και να συνταξιοδοτούμαστε αργότερα», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένους τομείς, όπως στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, θα καταργηθεί για τους νεοπροσληφθέντες.

Ένα στέλεχος του Ελιζέ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τα συνδικάτα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. Άλλες πηγές είπαν στο πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να τεθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, δύο παραπάνω απ’ ότι ισχύει σήμερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να τεθεί ως ελάχιστη σύνταξη το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι, κυρίως εργάτες στον αγροτικό τομέα, παίρνουν σήμερα συντάξεις που κυμαίνονται στα 300-400 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider