Το πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί γίνεται η Χάλκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί γίνεται η Χάλκη
Στα σκαριά η ανάπτυξη μίας σειράς «έξυπνων» IoT εφαρμογών και λύσεων μετά από την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από την Vodafone.

Σε νέα εποχή περνά η Χάλκη, μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, της γαλλικής πρεσβείας και έξι επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η Χάλκη θα αποτελέσει επί της ουσίας το πρώτο νησί από όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου GR-eco για μετατροπή των μικρών νησιών του Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διασυνδέσεων σε «πράσινα» νησιά. Ωστόσο με την συμμετοχή της Vodafone στη συμφωνία η Χάλκη θα γίνει και το πρώτο έξυπνο νησί αποκτώντας με την βοήθεια του 5G πρόσβαση σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές κι υπηρεσίες.

«Τα νησιά που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων εισέρχονται σε νέα εποχή, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, συμμετοχή των πολιτών, αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων, κινητικότητα μηδενικών ρύπων και "πρασίνισμα" του τουρισμού», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του μνημονίου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ. «Προβλέπεται παράλληλα η εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας, διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων, εφοδιασμός ξενοδοχείων και εστιατορίων με βιολογικά προϊόντα. Η Χάλκη γίνεται το σύμβολο της Ελλάδας που θέλουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα δε με τα όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου με τις λύσεις που προωθούνται, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.576 τόνους ετησίως και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 260.000 ευρώ το χρόνο ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από το δημόσιο φωτισμό και αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν η ΔΕΗ, ο όμιλος Συγγελίδη / Citroen, η AKUO Energy Greece, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Ελλάδος και η ALD Automotive ενώ το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Patrick Maisonnave, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Φραγκάκης.

Για την ακρίβεια η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ήδη ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ και τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies

Παράλληλα διασφαλίζεται η δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.

Σε αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του νησιού σε 5G θα προχωρήσει και η Vodafone, ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή της τηλεϊατρικής, η ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί καθώς και για την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Οι λύσεις IoT που θα αναπτυχθούν στο νησί

Με αφορμή την συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για το έργο «Χάλκη, Πράσινο - Έξυπνο
Νησί» από τη Vodafone Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια
Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου
δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi. Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας περαιτέρω
την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε η κα Σκάγκου, η Vodafone έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς “έξυπνων” IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, έχουμε επιλέξει να συνεισφέρουμε και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone».

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της Χάλκης εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR- eco η οποία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του 2017 για καθαρή ενέργεια στα νησιά. Τα έργα στη Χάλκη αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Vodafone Green Giga Network: Το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης είναι πράσινο

Το 5G αναμένεται να αποφέρει 600 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κατά την επόμενη 10ετία

Mνημόνιο Συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Vantage Towers για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος 5G

gazzetta
gazzetta reader insider insider