«Αρκεί!»: Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας καταγγέλλουν την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου από το Πεκίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αρκεί!»: Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας καταγγέλλουν την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου από το Πεκίνο
«Αρκεί!»: Οι τέσσερις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας δημοσιεύουν ανοικτή επιστολή προς τον Σι Τζινπίνγκ για να καταγγείλουν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

«Αρκεί!»: οι τέσσερις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας δημοσιεύουν σήμερα στην πρώτη τους σελίδα, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανοικτή επιστολή προς τον Σι Τζινπίνγκ για να καταγγείλουν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί παθητικά την Κίνα να αποξηλώνει σταδιακά την ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ», γράφουν στις πρώτες τους σελίδες οι διευθυντές των τεσσάρων μεγάλων εφημερίδων, της νορβηγικής Aftenposten, της σουηδικής Dagens Nyheter, της δανέζικης Politiken και της φινλανδικής Helsingin Sanomat.

«Είχαμε ελπίσει ότι οι κινεζικές αρχές θα τηρούσαν τις εγγυήσεις τους ότι τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα θα προστατεύονταν και θα διαφυλάσσονταν στο Χονγκ Κονγκ. Δυστυχώς, η ελπίδα αυτή έχει ξεθωριάσει τον τελευταίο καιρό».

Η επιστολή τους απευθύνεται προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρό της Σι Τζινπίνγκ, αναφέρεται ειδικότερα στην περιπέτεια της Apple Daily.

Τον Ιούνιο, η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ αναγκάσθηκε να κλείσει μετά το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων βάσει το κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το Πεκίνο για να περιστείλει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, και μετά την σύλληψη των επικεφαλής της συντακτικής του ομάδας.

«Η τελευταία ελπίδα, ίσως αφελής, αλλοίμονο έσβησε αφού η ελεύθερη εφημερίδα Apple Daily αναγκάσθηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των αρχών που καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου», καταγγέλλουν οι διευθυντές των εφημερίδων.

«Παρακολουθούμε με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πώς το επάγγλεμά μας - η ελεύθερη, ανεξάρτητη και κριτική δημοσιογραφία ποινικοποιείται», γράφουν απευθύνοντας έκκληση για ενότητα «για να δειχθεί ότι οι πληροφορίες που προσπαθούν να λογοκρίνουν στο Χονγκ Κονγκ θα εμφανισθούν αλλού στον κόσμο».

Οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, που μονοπωλούν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια με την Κίνα.

Το 2010, η βράβευση του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης -με απόφαση επιτροπής ανεξάρτητης από την νορβηγική κυβέρνηση (έννοια δυσανάγνωστη για το Πεκίνο) - κόστισε στην Νορβηγία τέσσερα χρόνια παγώματος των διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Ένταση επικράτησε επίσης στις σχέσεις της Κίνας με την Σουηδία σχετικά με τον εκδότη Γκούι Μινχάι, Κινέζο που έλαβε την σουηδική υπηκοότητα, ο οποίος καταδικάσθηκε στην χώρα καταγωγής του σε φυλάκιση δέκα ετών για «παράνομη διασπορά απορρήτων πληροφοριών στο εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider