Ρώσοι χάκερς «χτύπησαν» το γερμανικό τραπεζικό σύστημα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρώσοι χάκερς «χτύπησαν» το γερμανικό τραπεζικό σύστημα;
Εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Commerzbank δήλωσαν ότι μελετούν την αναφορά.

Μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με το ρωσικό κράτος γνωστή ως «Fancy Bear» πραγματοποίησε κυβερνοεπίθεση σε κρίσιμες γερμανικές υποδομές και το τραπεζικό σύστημα της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν γνωρίζει καμία τέτοια επίθεση. Η Bild δήλωσε ότι το BSI επιβεβαίωσε την παραβίαση την Τετάρτη και επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές λέγοντας ότι μπορεί να είναι εκδίκηση για τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Commerzbank δήλωσαν ότι μελετούν την αναφορά. Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με τις εκλογές να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να είναι έτοιμη να αποσυρθεί, οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν το ενδεχόμενο παρέμβασης από τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές όσο και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Η υποψήφια για καγκελάριος του Πράσινου κόμματος, Ανναλένα Μπάρμποκ, έγινε επίσης στόχος, δεδομένης της έντονης αντίθεσής της στον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2 που θα διοχετεύσει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Το Fancy Bear ελέγχεται από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU και ήταν πίσω από την πειρατεία του προσωπικού της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2018.
Η ομάδα θεωρείται υπεύθυνη για μια σειρά από γνωστές επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρυσι, η Microsoft Corp. ανέφερε ότι περίπου 200 οργανισμοί που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές των ΗΠΑ αλλά και πολιτικές οργανώσεις στην Ευρώπη στοχεύονταν από αυτήν.

Η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα την κρατική συμμετοχή σε πειρατεία. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτό το μήνα ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «ξεκινήσουν διαβουλεύσεις» για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να «απορρίψουν όλες τις θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τις επιθέσεις.

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή, λέγοντας «δεν χρειάζεται να κατηγορήσουμε αμέσως τους Ρώσους για όλα χωρίς βάση»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider