Η ΕΔΕΥ στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΔΕΥ στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης
regionalgrowth
Στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 3-5 Ιουνίου συμμετείχε η ΕΔΕΥ.

Στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 3-5 Ιουνίου συμμετείχε η ΕΔΕΥ. Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, επεσήμανε πώς μια επιτυχημένη εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως ανέφερε, το φυσικό αέριο είναι ο πρωταρχικός στόχος για τέτοιες δραστηριότητες και ότι το 85% των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, στις επί του παρόντος 10 ενεργές περιοχές παραχώρησης, εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο.

«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα ισχυρό και ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στους τομείς προτεραιότητας» είπε, και υπογράμμισε πώς «στις τρέχουσες τιμές, η αξία που έχουν για την αγορά οι ευκαιρίες της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να είναι της τάξεως εκατοντάδων δισεκατομμυρίων». Ο κ. Στεφάτος ανέδειξε επίσης τη σημασία της μετάβασης από τους υδρογονάνθρακες σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τόνισε ότι η ΕΔΕΥ και το φυσικό αέριο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτήν τη μετάβαση και ότι η ελληνική κινητοποίηση θα επηρέαζε θετικά την ασφάλεια εφοδιασμού και θα μείωνε την εξάρτηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι «την τελευταία δεκαετία, το κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 150 δισεκατομμύρια», υπογραμμίζοντας πως «ένας αναπτυσσόμενος τομέας ανανεώσιμων πηγών στη χώρα, σε συνδυασμό με αυτόνομη παραγωγή φυσικού αερίου, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση σημαντικού μέρους αυτής της επιβάρυνσης».

Ο κ. Στεφάτος έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η ΕΔΕΥ συνεργάζονται με διεθνείς επενδυτές, όπως η Total και η Exxon, για να επιταχύνουν τις ευκαιρίες αυτές και πώς η ΕΔΕΥ ενισχύει παράλληλα τη συνεργασία με την ΕΕ και τους περιφερειακούς φορείς για τη διατήρηση και επιβολή των καλύτερων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider