Μπλίνκεν σε Χριστοδουλίδη: Στήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1 για την Αν. Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν σε Χριστοδουλίδη: Στήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1 για την Αν. Μεσόγειο
Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης.

Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στον μηχανισμό 3+1, ο οποίος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες ενημερωτικό έγγραφό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατέγραφε αναλυτικά τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης και συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή ηγεσία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία δεκτικότητα, ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider