Ά. Μέρκελ: Τα παιδιά 12-15 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 7 Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ά. Μέρκελ: Τα παιδιά 12-15 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 7 Ιουνίου
Μέρκελ
Υπό την προϋπόθεση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει τη χρήση εμβολίου για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τον δρόμο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών από 12 έως 15 ετών άνοιξαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει τη χρήση εμβολίου για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και για τα παιδιά, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Με την εγκατάλειψη της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 7 Ιουνίου, θα μπορούν πλέον και τα παιδιά από 12 έως 15 ετών να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έπειτα από τηλεδιάσκεψη διάρκειας τεσσάρων ωρών με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον εμβόλια για αυτόν τον σκοπό, οπότε, όπως είπε, αυτό που θα αλλάξει, μετά την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης των πλέον ευπαθών ομάδων, θα είναι η κατανομή των εμβολίων στον πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς οι υποψήφιοι προς εμβολιασμό αυξάνονται πλέον κατά μερικά εκατομμύρια, οι Πρωθυπουργοί προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο αναμονής προκειμένου να εξασφαλίσει κανείς ραντεβού για εμβολιασμό. «Λόγω της έλλειψης εμβολίων, δεν θα υπάρξει ξεχωριστή εκστρατεία ανοσοποίησης για τα παιδιά και τους εφήβους», τόνισε ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, Δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τοπικές κυβερνήσεις να βρουν διαφορετικούς τρόπους, με ειδικές προσφορές και πρωτοβουλίες, προκειμένου να εμβολιαστεί η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Ο στόχος ασφαλώς είναι, επισημάνθηκε, να έχει δοθεί σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας η ευκαιρία εμβολιασμού πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το περιοδικό Der Spiegel μεταδίδει πάντως ότι πολλοί Πρωθυπουργοί άσκησαν κριτική στον υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπήρχαν επιπλέον εμβόλια, ειδικά για τις ανάγκες των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ για χορήγηση σε παιδιά αυτής της ηλικίας, εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, καθώς αναμένεται σχετική γνωμοδότηση του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer. Επιπλέον, για την ώρα δεν υπάρχει και σχετική σύσταση από τη γερμανική Διαρκή Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα BILD, είναι αμφίβολο αν η Επιτροπή θα δώσει τελικά γενική σύσταση εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο επικεφαλής της, Τόμας Μέρτενς, δήλωσε σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι η επιστροφή των παιδιών στις τάξεις δεν αποτελεί καθοριστικό λόγο εμβολιασμού τους. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί είναι ο κίνδυνος να μολυνθούν από κορονοϊό και ο κίνδυνος κατόπιν από τη νόσο. Διευκρίνισε δε ότι η τελική γνωμοδότηση της Επιτροπής δεν αναμένεται πριν από 10-14 ημέρες.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά, εφόσον στο σύνολο του πληθυσμού διαπιστώνεται χαμηλός αριθμός κρουσμάτων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας και μεταξύ των παιδιών και εξήγησε ότι η προστασία αυτής της ομάδας στηρίζεται κυρίως στη γενική μείωση των κρουσμάτων. Τόνισε δε εμφατικά ότι «η συμμετοχή του παιδιού στο σχολείο δεν εξαρτάται από τον εμβολιασμό του - δεν υπάρχει ούτε καν έμμεση υποχρέωση για εμβολιασμό». Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρόσθεσε σχετικά ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων θα είναι εγγυημένη, ανεξαρτήτως του πόσοι μαθητές θα έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες από 0-12 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η Καγκελάριος δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ότι ενδέχεται να μπορούν να εμβολιαστούν ήδη στο τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider