Κορονοϊός: 1 στα 3 νέα κρούσματα είναι νέοι 20 - 40 ετών - «Όπλο» κατά της διασποράς τα self test (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: 1 στα 3 νέα κρούσματα είναι νέοι 20 - 40 ετών - «Όπλο» κατά της διασποράς τα self test (vid)
Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση 5% την τελευταία εβδομάδα. Τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση 5% την τελευταία εβδομάδα. Από τα μέσα Απριλίου έχουμε μείωση, όμως ο ρυθμός της μείωσης ανακόπτεται, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα. Ιδιαίτερα εμφανές είναι αυτό στην Αττική όπου η εικόνα σταθεροποιείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο.

Με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σημειώνουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία και Αχαΐα.

«Το 31% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 1 στους 3 αφορούσε σε νέους 20 με 40 ετών» σημείωσε επιπλέον, τονίζοντας πως οι νέοι είναι εκείνοι που καταγράφονται κατά κύριο λόγο στα νέα κρούσματα κορoνοϊού. Ενώ η επιδημιολόγος απέδωσε στην αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα και την επανέναρξη δραστηριοτήτων τον αργό ρυθμό της αποκλιμάκωσης των αυξημένων κρουσμάτων. Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε το τεράστιο όφελος των Self test που όπως είπε διαπιστώνεται κάθε εβδομάδα.

Οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν

Αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομείο, καταγράφεται 20% μείωση στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην Πάτρα και τα Ιωάννινα.

«Ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα περιμέναμε καθώς άτομα άνω των 65 ετών συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται» είπε η κα. Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως ο μέσος όρος των ασθενών είναι τα 60 έτη. «Κάνω έκκληση στους πολίτες άνω των 50 ετών, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες τους και να εμβολιαστούν έστω και τώρα» είπε στη συνέχεια η λοιμωξιολόγος.

«Οι νέοι αποτελούν τους οδηγούς της πανδημίας» συνέχισε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι νέοι ακόμη κι αν κολλήσουν θα έχουν μάλλον ήπια συμπτώματα και σπάνια θα νοσήσουν βαριά. «Όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγο ακόμη για εμάς τους μεγαλύτερους.

Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας» συνέχισε και επανέλαβε πως ο ιός κυκλοφορεί ακόμη και όσο γίνεται να προσπαθούμε να προστατευτούμε.

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό έγινε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Στην ενημέρωση δεν μετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στη Δυτική Αττική, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.020 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 617 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και 56 νέοι θάνατοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 2.020 νέα κρούσματα, 56 νεκροί και 617 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider