ΠτΔ: Eξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου - Μηνύματα για την Ημέρα της Γενοκτονίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠτΔ: Eξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου - Μηνύματα για την Ημέρα της Γενοκτονίας
«Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού».

Σε δήλωση προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων:

«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».

Μηνύματα από στελέχη της κυβέρνησης

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ο Ελληνισμός σήμερα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. "53.000 ψυχές θανατώθηκαν με βάρβαρο τρόπο. Οι χιλιάδες που επέζησαν βίωσαν τον ξεριζωμό, αφήνοντας πίσω τις πατρογονικές εστίες τους. Δεν ξεχνούμε. 'Λύουμαι κι αροθυμώ, ν' ανασπάλω κι επορώ'», γράφει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αντίστοιχο μήνυμα ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, όπως και τη συμμετοχή τους σε όλους τους εθνικούς αγώνες», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δημοσίευσαν τα δικά τους μηνύματα.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό που βίωσε Γενοκτονία και ξεριζωμό από προαιώνιες πατρίδες, το 1919. Τουλάχιστον 353.000 αθώοι έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν Έλληνες και Ορθόδοξοι. Όσοι γλύτωσαν πήραν την ψυχή, τις πληγές και τον πόνο τους αναζητώντας δυναμικά και αδιαπραγμάτευτα δικαίωση. Από τον πόνο του "λύομαι κι αροθυμώ", υπάρχει πάντα η ελπίδα της λύτρωσης, του "ανθεί και φέρει κι άλλο". Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους Ποντίους». Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter και στο facebook ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 102 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Απο την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του Πόντου που "χάθηκαν" αλλά δεν ξεχάστηκαν! Ένα ακόμη ειδεχθές έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».

Πολιτικά κόμματα

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Τομέας Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στα αθώα θύματα, τους 353.000 Έλληνες που δολοφονήθηκαν και στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, μια απάνθρωπης εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς σε έναν πόλεμο εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου» το 1994 με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και της παράταξής μας, του ΠΑΣΟΚ, ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, στους νεκρούς, στους αγώνες, στις θυσίες και στην προσφυγιά καθώς και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Συνεχίζοντας αυτό τον αγώνα το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ξεκινάμε από την Ενωμένη Ευρώπη και τον ΟΗΕ, θέμα με το οποίο ασχολείται σχετική επιτροπή του Κινήματος.

Το 2019, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατέθεσε αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία. Σκοπός της Επιτροπής οφείλει να είναι η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων.

Δυστυχώς αυτή πρόταση μας δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Άμεσα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα επαναφέρει το αίτημα και προς την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η σημερινή συγκυρία, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευμενής ώστε η Κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων προσδίδοντας σε αυτή την ημέρα το νόημα που της αξίζει.

Η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και ο αγώνας μας έχει να κάνει με απαίτηση για Παγκόσμια Ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων στο μέλλον από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές.

Η σημερινή επέτειος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Επιθυμούμε γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με τους γείτονές μας. Η Τουρκία οφείλει να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να ζητήσει συγνώμη από τους λαούς που υπέφεραν, εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής τους, από τις θηριωδίες των προγόνων τους».

Δήλωση επ' αφορμής της ημέρας εξέδωσε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας:

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης». Αυτό τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού στις 13 Μαΐου, για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών. Γι' αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα» επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας και σημειώνει:

«Ο ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι».

«Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι' αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς», καταλήγει στον χαιρετισμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του τιμά τα «353.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου».

Δυστυχώς, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου».

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει, ακόμα: «Σήμερα που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς τη βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, σήμερα τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου.Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι. Το αντάρτικο του Πόντου με μπροστάρηδες τον Βασιλαγά, τον Κότζα Αναστάς, τον Κουρτίδη και άλλους ηρωικούς Πόντιους οπλαρχηγούς κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τις γυναίκες, τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους από τις ματωμένες λεπίδες των Κεμαλικών και των Τσετών άτακτων.

Το 1919 όμως, τότε συνέβη κάτι που οι Πόντιοι δεν περίμεναν ποτέ, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι βασιλικοί που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίζουν την de facto ποντιακή δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί και που μαζί με τους Αρμενίους προσπαθούσαν να κρατήσουν την φλόγα του αγώνα για ελευθερία άσβεστη».

Στελέχη της αυτοδιοίκησης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Ο Ελληνισμός του Πόντου στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του κράτησε ψηλά το φως του πολιτισμού, της προόδου, των γραμμάτων και του εμπορίου, συχνά κάτω από συνθήκες δυσμενείς- χωρίς όμως ποτέ να χάσει τον δυναμισμό και την αίγλη του.

Τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού Ελληνισμού απέναντι στην οθωμανική λαίλαπα, οι Έλληνες του Πόντου κατόρθωσαν όχι μόνο να κρατήσουν ακμαίο το φρόνημα του γένους σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς, αλλά επέδειξαν σημαντική εμπορική ανάπτυξη, οικονομική, πνευματική και κοινωνική άνοδο.

Μια λαμπρή ιστορία, που διακόπηκε από το κτηνώδες έγκλημα των Νεοτούρκων, που έγραψαν την ίδρυση του εθνικού κράτους τους με το αίμα των εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά τον ηρωικό τους αγώνα, τη γεμάτη ηρωισμό και αυτοθυσία αντίστασή τους, οι Έλληνες του Πόντου θρήνησαν τον αφανισμό 350.000 ψυχών – αθώα θύματα στο βωμό της τουρκικής μισαλλοδοξίας.

Φίλες και φίλοι, 102 χρόνια μετά το φρικτό αυτό έγκλημα, η πληγή αυτή είναι ακόμα ανοικτή. Με τους δράστες αμετανόητους και διαχρονικά προκλητικούς. Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μας δείχνει το καθήκον μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας. Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που ανάγκασαν τους Έλληνες να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες μετά από χιλιάδες χρόνια.

Να μην ξεχάσουμε τις εκατόμβες των Ελλήνων που πότισαν με το αίμα τους τη γη του Πόντου, τη γη που υπερασπίστηκαν με πάθος και ηρωισμό. Γιατί όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει στο μέλλον. Και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider