Διεθνή
17-05-2021 | 12:15

RTE: Το Δουβλίνο ανησυχεί ότι το Λονδίνο θέλει να ξαναγράψει τη συμφωνία του Brexit

Newsroom
Μοιράσου το
RTE: Το Δουβλίνο ανησυχεί ότι το Λονδίνο θέλει να ξαναγράψει τη συμφωνία του Brexit
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ιρλανδία ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να ξαναγράψει εξ ολοκλήρου το κομμάτι της συμφωνίας του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο RTE αφού το Λονδίνο είπε ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του έτους, επιβλήθηκαν έλεγχοι και δασμοί σε ορισμένα προϊόντα που μεταφέρονται από τη βρετανική νήσο στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς η συγκεκριμένη επαρχία συνορεύει πλέον με το ευρωπαϊκό μπλοκ μέσω της Ιρλανδίας που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ο Τζόνσον είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ως αποτέλεσμα του Brexit και ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτο το εμπόριο μεταξύ της επαρχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία παρέτεινε τον Μάρτιο μονομερώς την περίοδο χάριτος για ορισμένους ελέγχους προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την αναταραχή στον εφοδιασμό, μια κίνηση που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες παραβίασε τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit.

«Το Δουβλίνο ανησυχεί τώρα ότι το Λονδίνο πιέζει για την πλήρη αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου, πέρα από το να εισαγάγει απλά την ευελιξία για να αντέξει κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει τεχνικών συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε το RTE.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η Βρετανία προτείνει να τεθούν σταδιακά σε ισχύ νέοι συνοριακοί έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας σε προϊόντα τροφίμων σε τέσσερις φάσεις από τον Οκτώβριο, όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο έγγραφο που το Λονδίνο έχει παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.