Διεθνή
11-05-2021 | 13:03

IEA: Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών αναπτύχθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Newsroom
Μοιράσου το
IEA: Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών αναπτύχθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών αναπτύχθηκε η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, ενώ η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχισθεί, μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι πολιτικές αποφάσεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν την ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού από τον κορονοϊό.

Η παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 45% στα 280 GW, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1999.

Εικόνα
iea
IEA, Renewable capacity addition changes from 2019 to 2020, IEA

Ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτός ο ρυθμός θα γίνει «το νέο φυσιολογικό», προβλέποντας αύξηση 270 GW το 2021 και 280 GW το 2022. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατά 25% υψηλότερες από τις προηγούμενες του περασμένου Νοεμβρίου. «Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μας δίνουν περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τους κλιματικούς μας στόχους καθώς σπάνε ρεκόρ μετά από ρεκόρ», δήλωσε ο Φατίχ Μπαρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA. 

Η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να γίνει ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μειωμένες τιμές την καθιστούν φθηνότερη, σύμφωνα με την ΙΕΑ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση των ηλιακών εγκαταστάσεων κατά άνω των 160 GW έως το 2022.

Τέλος, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, η αύξηση τοποθετείται στο 90% το 2020, ωστόσο προβλέπεται επιβράδυνση τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.