Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά και αθλητικές ακαδημίες - Τι αλλάζει από αύριο - Ποιες περιοχές είναι σε lockdown

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά και αθλητικές ακαδημίες - Τι αλλάζει από αύριο - Ποιες περιοχές είναι σε lockdown
Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συναυλίες. Παραμένουν τα sms στο λιανεμπόριο. Στις 17/5 το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό επιβεβαιώνει τις πρώτες πληροφορίες, για το «άνοιγμα» σε μουσεία, θερινά σινεμά, βρεφονηπιακούς σταθμοί και συναυλίες. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» βάσει των νέων επιδημιολογικών στοιχείων. Ενώ διευκρινίστηκε πως παραμένει μέχρι νεοτέρας απόφασης η αποστολή sms για τις μετακινήσεις και το λιανεμπόριο.

Από 8 Μαΐου:

Mειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο λιανεμπόριο.

Eπαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση ειδικό πρωτόκολλο.

Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

Από 10 Μαΐου:

Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα.

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία με βάση το ισχύον πρωτόκολλο.

Από 17 Μαΐου:

Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποφασίστηκε να ανοίξουν την ίδια ημέρα, ώστε να μην ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί.

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.

Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα δημόσια θεάματα με μόνο καθήμενους.

Δείτε εδώ την ενημέρωση από τοΥπουργείο Υγείας:

Τις νέες περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για τον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε καθολικό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται ήδη σε ισχύ το καθολικό lockodwn δεν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε:

«Σημαντικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%. Κάτω από 20.000 τα γνωστά ενεργά κρούσματα, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Οι μονάδες Covid καλύπτονται στο 82%. Η συντριπτική πλειοψηφία στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Τα εξιτήρια περισσότερα από τα εισιτήρια στις ΜΕΘ... Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους οικείους τους. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, θα υπάρχουν μεταλλάξεις».

Κλείνοντας, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως είναι ακόμη σημαντική η διατήρηση του ραντεβού με την αποστολή SMS στο λιανεμπόριο για τον έλεγχο της μετακίνησης των πολιτών από και προς τα καταστήματα.

Ο κ.Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε:

«Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης».

«Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Όχι» από Μπουρλά στις πατέντες για τα εμβόλια του κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider