Ελλάδα
07-05-2021 | 16:03

Εισήγηση ειδικών: Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά και αθλητικές ακαδημίες

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
θερινό σινεμά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Να δώσουν το «πράσινο φως» στο σχέδιο άρσης των περιορισμών, που έθεσε υπό συζήτηση η κυβέρνηση, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αποφάσισαν στο πλαίσιο της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής. Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από 14/5 αναμένεται να ανοίξουν τα μουσεία, από 21/5 τα θερινά σινεμά, ενώ από 28/5 θα επιτρέπονται οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα.

Αυτό που συζητείται πλέον είναι το εάν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή σε μη εμβολιασμένους με την επίδειξη αποδεικτικού μετά τη διενέργεια self - test. Παράλληλα, η Επιτροπή συναίνεσε στην επαναλειτουργία των αθλητικών ακαδημιών, σε ανοιχτούς χώρους, σε μικρά σταθερά γκρουπ, μέχρι 10 ατόμων.

Οι τάσεις αποκλιμάκωσης της επιδημίας που παρατηρούνται τόσο από τους επιδημιολογικούς δείκτες, όσο και από τα λύματα, φαίνεται ότι δεν βάζουν εμπόδια στο σχέδιο του Μαξίμου για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιτρέποντας διαδοχικά ανοίγματα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για επανεκκίνηση των παραπάνω δραστηριοτήτων έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Τετάρτης, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο λιανεμπόριο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση ειδικό πρωτόκολλο
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σχετικές ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση στις 6 το απόγευμα. Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.